latinica  ћирилица
12/06/2024 |  21:16 ⇒ 13/06/2024 | 07:35 | Аутор: РТРС

Вишковић: Историјске одлуке Свесрпског сабора доносе регионалну стабилност, мир и просперитет (ВИДЕО)

Одлуке Свесрпског сабора су историјске, зато што су усмјерене на регионалну стабилност, мир и просперитет људи који живе на овим просторима, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у емисији Телеринг.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Свако ко жели може да прочита Декларацију о заштити националних и политичких права српског народа, јер је она јавности доступна - наводи Вишковић и додаје да сви народи имају право на окупљањ, уколико то не штети другима.

Вишковић је рекао и да Декларација предвиђа и национални Савјет.

- Ова Декларација и односи Српске и Србије доносе и низ економских и других бенефиција. Једна од њих је и изграђени мост на ријеци Сави, али и многи други пројекти. То су све пројекти које ће нама свима бити у корист. Градиће и дио ауто-пута. Коме треба да сметају ти мостови, они нису за припаднике српског народа. Мостови су да повезују народе, а не да наносе штету, они су искључиво за повезивање - додаје Вишковић.

Он наводи да партнери Републике Српске савршено добро разумију одлуке Свесрпског сабора.

Вишковић каже да се Српска брани од свих оних који је нападају и желе да угрозе њене интересе и нагласио да је реметилачки фактор у БиХ канцеларија ОХР-а на челу са нелегалним Кристијаном Шмитом која ради по диктату америчке Амбасаде.

Он истиче да би требало да одговарају они који крше Устав БиХ, односно они људи који потпомогнути Американцима мисле да сада мимо Устава могу да добију имовину.

- Канцеларија ОХР-а, на челу са нелегалним Шмитом, која ради по диктатури америчке Амбасаде у БиХ проузрокује само сметње у комуникацији нас и наших партнера у БиХ - додаје Вишковић.

Напомиње да амбасадори не треба да тумаче судске пресуде.

- Гдје у Уставу БиХ пише да имовина припада централној власти, а не ентитетима? Сукцесија нема ништа са имовином. Предмет сукцесије су биле заједничке имовине - додаје Вишковић.

Додаје да се тачно зна, по линији ентитетске границе, шта припада Српској, а шта Федерацији, те пита, зашто тек сада неко прави проблем око тога.

- Неко ко живи на самој граничној линији, ужива права и обавезе и права закона Републике Српске, као што неко уважава друге. Дјетонски мировни споразум има историјску чињеницу, окончао је рат на овим просторима, то је његово највеће достигнуће. По њему је направљен и Устав ове земље, под којим функционишемо и данас. То се не може скрнавити без обзира ко то радио. Устав скрнаве они који би га највише требали бранити - напомиње Вишковић.

Истиче да, када би се питало таквих људи, који поступају онако како им неке амбасаде налажу, Републике Српске не би било од 2006. године.