latinica  ћирилица
12/06/2024 |  19:40 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

Колико је живих људи уписано на списак сребреничких жртава? (ВИДЕО)

Мешетари из бошњачког народа тражили су нам милионски износ да би доставили списак од 437 лица бошњачке националности који су живи, а уписани су у Меморијалном центру Поточари, као наводне жртве, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Поточари - Фото: РТРС
ПоточариФото: РТРС

Додик поздравља намјере надлежних правосудних органи да покрену истрагу о тим манипулацијама.

Окружно тужилаштво у Бијељини најавило је формирање предмета након медијских написа о живим особама које су у бази ЦИПС-а, а воде се као убијени у протеклом рату у Сребреници.

Бошњачки и наратив дијела међународне заједнице о сребреничком "геноциду", озбиљно је уздрман подацима о живим бошњачким жртвама. Информација да су имена 87 лица уклесана на зиду Меморијалног центра у Поточарима, а евидентирана су у бази ЦИПС-а као живи - биће предмет истраге бијељинског Тужилаштва. Предсједник Српске каже да је било крајње вријеме да неко реагује.

- Поставља се питање колико је оних који не живе у БиХ, нису корисници ЦИПС-а, а живе у рецимо Њемачкој, Канади, живи су и воде се на тим плочама. Видимо атмосферу у Сарајеву, љутњу што се то ради... па то је чињеница, зна се да тамо на плочи стоји име шофера из општине који је жив, па довољно је једно само име, а камоли 87 - каже Додик.

Предсједник Скупштине Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске Бранимир Којић упорно износи манипулације у вези с бројем укопаних у, како каже, војничком гробљу Поточари. Међу уписаним жртвама су припандици тзв. Армије БиХ страдали током цијелог рата у Сребреници, попут оца актуелног директора Меморијалног центра који је сахрањен као жртва из јула 1995. године, а погинуо је 1992. године. Због тога је добио кривичну пријаву од директора Меморијалног центра Поточари Емира Суљагића.

- Мој отац је убијен на свом огњишту, а његов је убијен у нападу на српско село и сада њему смета што смо га демаскирали што је сахрањен као жртва наводног геноцида. Смета му што износимо истине и на овај начин покушава да ме ућуткује, а морам да кажем да ме неће ућуткати, сваку информацију износићу јавно и говорићу - поручује Којић.

Истрага Окружног тужилаштва Бијељина тек треба да утврди тачан број живих људи који се и данас воде као убијени у Поточарима. Питање је колико ће то промијенити оцјену догађаја у Сребреници, али, свакако, говори о моралном кредибилитету аутора тог списка.

- Ми располажемо чињеницом да се ради о 400 имена живих људи, неки су у међувремену умрли, а муслимански мешетари који су нам то доставили су нам тражили озбиљан новац да саопште судбину сваког страдалог. Једном су нам дошли и тражили милионски износ да нам доставе списак од 437 живих људи на плочама - наводи Додик.

Адвокат Миодраг Стојановић каж да су неки људи два пута уписани у списак умрлих.

- Рецимо Хоџић Реџо, па онда поново уписан у списак као Хоџић Реџеп јер зависи од тога ко је давао податке о несталој особи. Тај број је знатно већи од овог податка - тврди Стојановић.

На манипулације са евиденцијама несталих Бошњака у Подрињу указивали смо раније. Примјера ради, Расим Дурић из Власенице, према пријави МК ЦК нестао је 15. августа 1992. године, док се у бази података Међународне организациј ИЦМП-и води да је нестао 11. јула 1995.