latinica  ћирилица
12/06/2024 |  19:10 ⇒ 22:25 | Аутор: РТРС

Декларација побија тврдње о укидању 9. јануара (ВИДЕО)

Колико пута треба поновити да 9. јануар остаје празник - питају у владајућој коалицији у Републици Српској. Онај ко тврди да је на Свесрпском сабору Декларацијом укинут, кажу, или не зна да чита закључке или намјерно покушава обманути јавност.
Свесрпски сабор - Фото: РТРС
Свесрпски саборФото: РТРС

Поред 9. јануара, као значајан датум за Републику Српску уврштен је и 15. фебруар, Сретење, Дан државности српског народа.

Не чуди, истичу, што политичко Сарајево и неке стране амбасаде пласирају неистине о одрицању од Дана Републике, већ што то гласније од свих, чини опозиција у Српској.

Не престају салве изјава, новинских текстова, телевизијских и радијских прилога о укидању Дана Републике, непосредно након Свесрпског сабора, а и неколико дана послије тога. Опозиција у Српској консонантно са федералним медијима има исту причу о одрицању власти од 9. јануара. У владајућој коалицији тврде да опозициони политичари и у овом случају шире неистине и показују да су глас политичког Сарајева и неких страних амбасада.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Дан Републике Српске остаје 9. јануар, а да Српска у свој календар празника додаје Дан државности који ће заједно са Србијом славити 15. фебруара.

- Одговорно тврдим да се 9. јануар и даље прославља као дан настанка Републике Српске и крсна слава и неће се ништа разликовати од онога што смо радили претходних година. /Све је јасно за оне који желе да виде, али центри моћи и одлучивања су у амбасадама, а ови су само њихови портпароли или неко ко је добио цедуљицу - каже Вишковић.

Свесрпски сабор сматра да је Сретење, 15. фебруар, Дан државности Србије и Дан државности Републике Српске, који уједињено и заједнички треба прослављати.

"Српска наставља да обиљежава 9. јануар као Дан настанка и крсну славу" - наводи се између осталог у 29. закључку Декларације, али чини се опозиција намјерно или не, закључује другачије.

- То је наратив који желе странци да пласирају према опозицији у Републици Српској. Видљиво да неко покушава да све напоре који чине предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Српске Милорад Додик омаловажи неким негативним наративима који су неистинити, јер је 9. јануар светиња - каже замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац.

Није ли парадокс да опозиција сада брани Дан Републике, а када се о томе изјашњавало на референдуму нису изашли, пита амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш. Он сматра да опозиција, ширењем неистина о укидању 9. јануара, скривено, али провидно, критикује Свесрпски сабор и Декларацију.

- Они не могу експлицитно да искритикују и покушају се додворити политичком Сарајеву и међународној заједници да се они дистанцирају од тога. Њихов налогодавац је у Сарајеву - истиче Врањеш.

А критике политичког Сарајева не разумије ни предсједник Србије. У Свесрпском сабору и Декларацији, каже, нема ништа ни против кога.

- Када су се Бошњаци окупљали у Сарајеву нико од нас овдје није рекао ништа против. Па чак и што су били неки из Владе Србије - каже Вучић.

Како год ко тумачио, јасно је да ће Република Српска славити Дан Републике - 9. јануар и Дан заставе-  15. септембар, а од сљедеће године и 15. фебруар - Дан државности, три значајна национална датума. То је јасно наведено и у Декларацији. Да ли треба читати или тумачити?