latinica  ћирилица
12/06/2024 |  18:06 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Вишковић: Дан Републике Српске остаје 9. јануар, а са Србијом заједно славимо 15. фебруар (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Дан Републике Српске остаје 9. јануар, а да Српска у свој календар празника додаје Дан државности који ће заједно са Србијом славити 15. фебруара.
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Вишковић је за РТРС изјавио да су у питању класични спинови и покушаји да се дисквалификује веома важна историјска декларација о повезивању интереса српског народа без обзира гдје живе.

- Ти људи који су коментарисали Декларацију очигледно је нису ни прочитали или не желе да је читају онако како је написана - додаје Вишковић.

Истиче да, као што су се некад бавили духом Дејтона, тако се данас баве духом Декларације у смислу да је свако тумачи по свом нахођењу.

- У закључку 29. Декларације усвојене на Свесрпском сабору више него јасно пише да имамо 15. септембар као Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. фебруар, Сретење, као Дан државности Србије, а 9. јануар остаје Дан настанка Републике Српске и њена крсна слава. Ништа није промијењено, само је додан још један датум, Дан државности Србије, празник који Српска заједно са Србијом треба да слави са поносом - рекао је Вишковић.

Вишковић је изразио жаљење што појединци обмањују грађане Српске са оваквим политичким спиновима.

- Одговорно тврдим, 9. јануар ће се и даље прослављати као Дан настанка Републике Српске и неће се ништа разликовати од онога како смо га обиљежавали претходних година. Све је јасно за оне који желе да виде, али центри моћи су у амбасадама, а појединци су само њихови портпароли - додао је премијер.

Вишковић је нагласио да су Република Српска, предсједник Додик и сви званичници Српске поносни на усвојену Декларацију.

- Велика захвалност и предсједнику Вучићу, влади Србије и свим људима у Србији који су први пут прихватили да имамо један овакав документ који Србе третира једнако без обзира гдје живе - закључио је премијер Српске.