latinica  ћирилица
12/06/2024 |  17:19 ⇒ 18:37 | Аутор: РТРС

Обиљежене 32 године од оснивања Градишке бригаде и 19. Пјешадијске Србобранске (ВИДЕО)

Код Централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, у Парку слободе у Градишци, обиљежене су 32 године од формирања Прве Градишке лаке пјешадијске и 19. Пјешадијске бригаде Србобранске.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

Припадници Градишке бригаде која је прва формирана у Српској, дали су велики допринос у одбрани становништва и стварању Републике.

Деветнаеста Србобранска бригада претрпила је велике губитке.

Сваки десети војник ове бригаде, кроз коју је прошло 3.500 војника, изгубио је живот, док је сваки трећи рањен.

Ратни командант Градишке бригаде генерал Бошко Гвозден рекао је да српски народ и данас, као и прије 32 године, треба заштиту, слогу и јединство.

- Данас се рат води новим оружјем - резолуцијама. Пријетње су огромне и више него икад потребни су нам слога и јединство - истакао је Гвозден.

Припадник Србобранске бригаде мајор Горан Ћулум рекао је да је данашње окупљање можда и важније од оног 1992. године, јер су напади на Републику Српску најснажнији у њеној историји.

- Наша је обавеза да се окупљамо и одајемо почаст погинулима, али је још већа обавеза да пренесемо истину о дешавањима млађим генерацијама - нагласио је Ћулум.

Србобранска бригада формирана је 26. марта 1992. године са 282 борца, да би тај број већ у јуну исте године порастао на око 5.000.

Бранила је јужне границе Републике Српске и све борбене задатке је успјешно извршила.

У току рата погинуло је 328, а рањено 980 бораца ове бригаде.