latinica  ћирилица
12/06/2024 |  14:18 ⇒ 14:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић са Врањешом: Недвосмислена подршка Србије Дејтонском споразуму

Министар спољних послова Марко Ђурић разговарао је данас са амбасадором БиХ у Србији Александром Врањешом о актуелним темама и питањима од обостраног значаја.
Састанак Ђурића и Врањеша (фото: TANJUG/MSP/ bs) -
Састанак Ђурића и Врањеша (фото: TANJUG/MSP/ bs)

Ђурић је указао да Србија жели најбољу могућу сарадњу са БиХ, и да је у потпуности посвећена даљем продубљивању односа у политичком, економском, културном и сваком другом смислу, саопштено је из Министарства спољних послова.

Подвукавши недвосмислену подршку Србије Дејтонском мировном споразуму, којим се уједно поштују и територијални интегритети БиХ и Републике Српске као њеног ентитета, Ђурић је нагласио чврсту опредијељеност Србије ка очувању регионалне стабилности и дијалогу као најбољем средству за решавање свих отворених питања.

Ђурић каже да недавне изјаве члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића не доприносе међудржавним односима.

Очување суверенитета и територијалног интегритета питање је од највећег националног значаја, те је у том смислу шеф српске дипломатије саговорнику поновио захвалност БиХ на принципијелној позицији по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Уз осврт на недавно одржану Заједничку седницу Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, министар је истакао нашу заинтересованост и спремност за успостављање овог вида сарадње и са другим ентитетом, Федерацијом Босне и Херцеговине.

У складу са тим, Ђурић је изнео оцену да би успостављање таквог механизма комуникације и сарадње у знатној мери допринело јачању међусобног разумевања и уважавања, као и изградњи пуног поверења на добробит свих наших грађана.