latinica  ћирилица
12/06/2024 |  13:09 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Америчка Амбасада покушава да нас убиједи да већу правну снагу има нечија изјава од Устава

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је Срни да то што Амбасада САД у Сарајеву покушава да убиједи јавност да већу правну снагу има нечија изјава од Устава најбоље свједочи о дубоко потцјењивачком односу према БиХ, њеном суверенитету и владавини права уопште.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

На питање Срне да прокоментарише тврдње Амбасаде САД да "имовина припада држави, а не ентитетима", позивајући се при томе на изјаве помоћника државног секретара Џејмса О' Брајена, а не на Дејтонски споразум, Цвијановић је рекла да је видјела да су се расписали, али није видјела да су одговорили на кратко и јасно питање предсједника Србије Александра Вучића.

- Умјесто да су цитирали Устав и Дејтонски споразум, они су се позвали на изјаву О' Брајена као да је изјава било којег страног или домаћег званичника извор права - истакла је Цвијановић.

Нажалост, додала је она, Уставни суд БиХ је доносио многе одлуке под директним утицајем страног фактора, које нису биле у функцији заштите Устава, већ искључиво усмјерене на стварање новог уставног амбијента.

- Неред у којем данас живимо и настао је због таквих појава које су хранећи политичке апетите једних, настојали упорно да одузимају права другима - констатовала је Цвијановић.

Предсједник Србије Александар Вучић одговорио је јуче на тврдње Амбасаде САД у Сарајеву да закључци усвојени на Свесрпском сабору у Београду представљају напад на Дејтонски споразум институције БиХ и затражио да конкретно одговоре како су дошли до закључка и на основу чега и ког акта да имовина припада централним властима, а не ентитетима.

Из Амбасаде САД су навели да "нема потребе за поновним разматрањем добро документоване правне историје и судских пресуда у вези са имовином у БиХ" позвали се на говор помоћника државног секретара Џејмса О'Брајена да је "полазна тачка и даље јасна - имовина припада држави".