latinica  ћирилица
12/06/2024 |  12:20 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Бранковић: Реакције на Свесрпски сабор ван сваког дипломатског и политичког правила

Дипломата и бивши амбасадор при УН Бранко Бранковић изјавио је да је реаговање Амбасаде САД у Сарајеву на Свесрпски сабор непримјерено и да не одговара добрим односима САД и БиХ, али ни односима САД и Србије, посебно не у вези са словом Дејтонског споразума.
Свесрпски сабор, Београд - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Свесрпски сабор, БеоградФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Реаговање Амбасаде САД у Сарајеву је ван сваког дипломатског и политичког правила јер они не могу да се мијешају у такве ствари - рекао је он.

Бранковић је оцијенио да је јако важно што је предсједник Србије Александар Вучић реаговао на тврдње Амбасаде САД у Сарајеву да закључци усвојени на Свесрпском сабору у Београду представљају напад на Дејтонски споразум и институције БиХ, затраживши да конкретно одговоре како су дошли до тог закључка.

Коментаришући безбједносну ситуација у БиХ, Бранковић је за Тањуг рекао да је она мирна, иако постоје одређене реакције из ФБиХ у односу на све што се догодило у Београду.

У осврту на ситуацију на Косову и Метохији Бранковић је нагласио да иза премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија "стоји тријумвират САД, Велике Британије и Њемачка" које су, како каже, "у очају што губе позиције", како у Украјини, тако и на међународном плану.