latinica  ћирилица
12/06/2024 |  11:24 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Пензионери у Српској очекују повећење пензија (ВИДЕО)

Пензионери у Републици Српској до краја године очекују ванредно повећање пензија.
Сједница Удружења пензионера Републике Српске - Фото: РТРС
Сједница Удружења пензионера Републике СрпскеФото: РТРС

За повећање пензија опредијељена је и Влада Српске, а износ за који ће пензије бити повећане зависиће од пуњења буџета, објашњава ресорни министар.

На четвртој редовној Сједници Удружења пензионера између осталог усвојен и извјештај о раду у претходној години, као и планови и програми рада за ову годину.

- Повећање најниже цијене рада са 700 на 900 марака, сходно томе повећање и осталих плата, повећање доприноса и прихода и ми се надамо да ће се створити могућност. Колико ће то бити то је тешко рећи, јер ево прво полугодиште још траје, али колико буде ми ћемо бити задовољни - навео је Ратко Трифуновић, предсједник Удружења пензионера Републике Српске.

И Влада Српске опредијељена је за повећење пензија.

- Влада је опредијељена да се повећава стандард пензионера, а у том контексту и повећање пензија. Крајем године ћемо видјети какво ће бити стање у буџету, тада ћемо разговарати о могућностима и ако буде о конкретном повећању пензија - рекао је Данијел Егић, министар рада и борачко-инвалиддке заштите.

- Прва три мјесеца у овој години с обзиром да смо имали 9,2 одсто редовно годишње усклађивање захтијевају нам на мјесечном нивоу више за скоро неких 15 милиона марака. 180 милиона у овој години више без рачунања броја корисника права - појаснио је Младен Милић, директор Фонда ПИО.