latinica  ћирилица
12/06/2024 |  10:37 ⇒ 11:02 | Аутор: СРНА

Вучић: Стање на Балкану ће се смирити када сами будемо рјешавали своје проблеме

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се ситуација на Балкану смирити када балкански народи буду сами рјешавали своје проблеме.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr)

- Проблем је што нама странци никада нису дозволили да ми између себе разговарамо - истакао је Вучић.

Говорећи о реакцији Амбасаде САД у Сарајеву због одржавања Свесрпског сабора, Вучић је указао да је добро са америчким партнерима имати формалну и суштинске правне дискусије зато што ће се тиме многе ствари разграничити и разјаснити.

- Када су Бошњаци имали своје окупљање приметили сте да нико одавде ни на који начин није реаговао, иако су били људи који су чланови Владе Србије. Никакав проблем с тим нисмо имали - рекао је Вучић за Дневни аваз.

Он је нагласио да Срби, као народ и као политички субјекат, имају иста права као и сви други, те да морају да се поштују споразуми који су потписани.

- Што се тиче Дејтонског мировног споразума, странцима је засметало то што смо ми инсистирали на изворном Дејтону, јер они знају да су га прегазили већ 50 пута - указао је предсједник Србије.

О критикама америчке Амбасаде у Сарајеву да се због изјава у вези са имовином "мијеша у туђе ствари", Вучић је рекао да се и они сваки дан мијешају и причају да Русија и предсједник Владимир Путин овдје утичу на било шта, напомињући да двије и по године није разговарао са Путином.

Вучић је нагласио да нигдје не пише да имовина припада централним властима, а да се из америчке Амбасаде у Сарајеву позивају на споразум о сукцесији.

Он је појаснио да се сукцесија односи на републике бивше Југославије и упитао какве то везе има са односима унутар БиХ гдје се то питање рјешава Дејтонским мировним споразумом у коме су јасно наведене надлежности које припадају централним властима, а све оне које нису припадају ентитетима.

- Што прије изађемо из приче о ратовима и разговарамо о неким другим темама, то ћемо прије успјети. Али се плашим, како је кренуло, да ћемо још безброј пута да се враћамо - поручио је Вучић.