latinica  ћирилица
12/06/2024 |  10:30 | Аутор: СРНА

Смањење референтне каматне стопе може утицати на кредите

Одлука Европске централне банке да смањи референтну каматну стопу за 0,25 одсто може утицати на кредите код којих су банка и корисник уговорили промјенљиву каматну стопу која је везана за Еурибор, навели су у Агенцији за банкарство Републике Српске.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

У случају уговорене промјенљиве каматне стопе, банка је дужна да о измјени те стопе, у писаној форми или на други уговорени начин, обавијести корисника прије почетка примјене измијењене каматне стопе и у обавјештењу наведе датум од када се измијењена стопа примјењује.

Уз обавјештење, банка је дужна да кориснику бесплатно достави измијењени план отплате кредита након примјене нове каматне стопе.

Учесталост мијењања висине каматне стопе код банака у Републици Српској је таква да се она најчешће мијења два пута годишње, а у складу са уговореним усклађивањем са висином Еурибора /шестомјесечни и дванаестомјесечни/.

Из Агенције за банкарство су за Срну навели да је банкарски сектор Републике Српске стабилан, висококапитализован, ликвидан и профитабилан, те да је стабилност сачувана и мјерама које је ова агенција донијела.

Међу тим мјерама су Одлука о привременим мјерама за ублажавање ризика раста каматних стопа из септембра 2022. године као одговор на евентуални раст каматних стопа, као и Одлука о допуни одлуке о привременим мјерама за ублажавање ризика раста каматних стопа из априла 2023. године.

Њихов резултат је у томе да раст каматних стопа у домаћем банкарском сектору буде на нижем нивоу у односу на онај који је Европска централна банка проводила у неколико наврата.

Европска централна банка смањила је прије пар дана депозитну каматну стопу на 3,75 одсто са рекордно високих четири одсто.