latinica  ћирилица
11/06/2024 |  21:40 ⇒ 21:40 | Аутор: СРНА

Врањеш: Адреса опозиције у Српској је Сарајево, а не Београд

Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш рекао је да да је на Свесрпском сабору постигнуто национално јединство, да се српски народ окупља око једне политичке платформе о својој будућности, те да опозиција у Републици Српској није дио тога јер нису кадри да воде тај народ и зато што је њихова адреса Сарајево, а не Београд.
Александар Врањеш (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Александар Врањеш (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

Врањеш је рекао и да су представници опозиције у Републици Српској само чекали да пронађу било какав зарез у Декларацији усвојеној на Свесрпском сабору да би могли да оспу паљбу по предсједнику Српске Милораду Додику и упитао их зашто нису изашли на референдум када се говорило о Дану Републике и зашто сваки пут изађу из Народне скупштине када се гласа о патриотском акту који иде у корист Српске.

- Зашто не смију да гласају? Боје се и својих гласача, а боје се и међународне заједнице. Изађу и побјегну, а онда гледају и траже зарезе - нагласио је Врањеш.

Он је истакао да је политика Милорада Додика, власти и коалиционих партнера 9. јануар учинила до сада најзначајнијим и најсвечанијим празником Српске.

Врањеш је нагласио да нико у Декларацији усвојеној на Свесрпском сабору у Београду није написао да ће обиљежавање Дана Републике бити укинуто.

Врањеш је за Алтернативну телевизију рекао да се уводи нешто ново, нешто што до сада није слављено и обиљежавано у Српској - Дан државности, а Дан Републике је дефинисан Законом о празницима Републике Српске и 9. јануар остаје какав је и био.

Према његовим ријечима, циљ опозиције је да по сваку цијену буде дискредитован Милорад Додик, као и послата порука политичком Сарајеву и међународној заједници у Сарајеву да су ипак против тога јер не могу директно искритиковати Свесрпски сабор и Декларацију, али могу индиректно слати поруку страним амбасадама које их финансирају.

Врањеш је истакао да народ зна шта се десило 8. јуна у Београду и да је ријеч о историјском догађају важном за српски народ.

- Ако су храбри нека изађу на прес-конференцију /предсједник ПДП-а Бранислав/ Бореновић, /лидер СДС-а Милан/ Миличевић и /лидер Народног фронта Јелена/ Тривић и оптуже Александра Вучића да укида Дан Републике. Зашто, гдје вам је храброст? Јер су Додик и Вучић заједно то писали. Па, зашто онда само Додик? Очигледно је то технички лоше изведен спин који нема никакву сврху осим да покажу политичком Сарајеву да су они у суштини били против тога - нагласио је Врањеш.