latinica  ћирилица
11/06/2024 |  20:02 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Раст пензија план Владе; Олакшице у подношењу захтјева (ВИДЕО)

План Владе Републике Српске је да посредством Фонда ПИО, пензије сваке године буду повећаване, а животни стандард пензионера побољшан, поручено је из Теслића са Конгреса фондова пензијско-инвалидског осигурања из региона.
Конгрес Фондова у Теслићу - Фото: РТРС
Конгрес Фондова у ТеслићуФото: РТРС

Фонд ПИО омогућиће свим корисница олакшице у подношењу захтјева за остваривање права. Ускоро би требало да имају и електронску размјену података са фондовима у Аустрији и Њемачкој.

Фонд ПИО Српске први споразум о електронској размјени података потписао је 2012. године са Македонијом. Од тада потврду о животу пензионери више не шаљу поштом. Још једна таква поједностављена процедура за десетине хиљада пензионера од октобра биће успостављена и са Аустријом.

- Желимо је да унаприједимо даљу електронску размјену података.Изузетна је сарадња са Републиком Српском и посљедњих година се до те мјере развила да смо презадовољни што смо нашли заједнички формат сарадње - каже Инхен Фигела, директор Аустријског пензијског осигурања.

Директор Фонда ПИО Младен Милић рекао је да ће иницирати да се сва неопходна документација која је потребна за остваривање права на пензију убудуће електронски размјењује.

- Желимо да сви заједно, нашим корисницима услуга пружимо правовремену квалитетну услугу и да они на своје радно стечено право, у овом случају то је пензија, чекају што краће, односно да од момента прекидања радног односа усљед испуњавања услова за остваривања права на пензију до коначног добијања рјешења и увођења у пензијски систем и исплату протекне у што краћем периоду - рекао је Милић.

Примјер земаља у окружењу које имају већ устаљену праксу електронске размјене података су Србија и Црна Гора.

Директор Фонда ПИО Црне Горе Ранко Алигрудић каже да то поспјешује матерјални положај пензионера, олакшава посао Фонда и штеди вријеме.

Директор Фонда ПИО Србије Реља Огњеновић такође истиче да електронска размјена доноси добробит и за кориснике и за фондове.

Србија, Црна Гора и Република Српска у протеклих годину дана имале су значајно повећање најниже пензије. Раст пензија биће настављен и ове године, најавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

- Влада ће свакако наставити да повећава пензије, јер смо у овој години имали усклађивање пензија зуа 9,2 одсто, а у посљедњих 10 година повећање за 90 одсто - наводи Егић.

На конгресу је речено да је фондовима земаља региона неопходна помоћ буџета, јер не могу да прикупе довољно доприноса како би у цјелости исплатиле пензије. Република Српска, уз све притиске, таквих проблема нема, каже Егић, а доказ су и недавно исплаћене двије пензије у мају.