latinica  ћирилица
11/06/2024 |  19:41 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

Дрон изузетно опасна "играчка" у рукама необучене особе (ВИДЕО)

Власник дрона који је прије два дана у Залужанима код Бањалуке ударио у хеликоптер МУП-а Републике Српске биће кривично гоњен. Из МУП-а наводе да је, на срећу, избјегнута трагедија, али и упозоравају да је употреба дрона без сагласности полиције забрањена.
Дрон (фото: EPA-EFE/CRISTOBAL GARCIA - илустрација) -
Дрон (фото: EPA-EFE/CRISTOBAL GARCIA - илустрација)

Дрон је изузетно опасна играчка када се задеси у рукама необучене особе, појашњава дугогодишњи власник ове беспилотне летјелице Владимир Милаковић. Неадекватно руковање, непознавање прописа, као и лака доступност, узрочници су ризичних ситуација. И професионалцима се деси да изгубе контролу над летјелицом.

- Зона забрањеног лета се налази у близини важних институција, аеродрома и слично. Само покретање крај, рецимо, аеродрома или у близини је немогуће, јер вам једноставно не дозвољава да полетите. Проблеми настају јер данас можете да купите дрон од 50 КМ и ти дронови немају џи-пи-ес сателите - појашњава Милаковић.

Трагедија је на срећу избјегнута прије два дана када је у комплексу Центра за обуку МУП-а дрон ударио у хеликоптер Специјалне антитерористичке јединице при слијетању на писту.

Директор БХДЦА Зорислав Ивановић каже да је у питању озбиљан инцидент који је могао да доведе до угрожавања безбједности летења.

- Срећом, дошло је до контакта са главним ротором у врло малој мјери и малог оштећења. Међутим, у таквој ситуацији са летјелицом какав је дрон, везано за категоризацију, могло је доћи до озбиљног догађаја да је дошло до удара дрона у репни ротор хеликоптера - наводи Ивановић.

Према Правилнику о условима за извођење летачких операција дроновима у некомерцијалном летењу, није дозвољено летење унутар зоне летилишта. Овим несмотреним дјеловањем појединца, посљедице су могле бити много теже, наводе из МУП-а.

- Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на власнике беспилотних летјелица (дронова) на пуно и досљедно поштовање правила кориштења дронова, те посебно упозоравају на забрану кориштења дронова у близини дјеловања авио и противпожарних снага, како се не би угрозила безбједност летачких посада и животи других људи - наводе из МУП-а.

Полиција је утврдила идентитет лица које је несавјесним понашањем оштетило хеликоптер МУП-а о против њега биће поднесен извјештај због кривичног дјела оштећење или одузимање туђе ствари.