latinica  ћирилица
11/06/2024 |  18:57 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Дан Републике остаје 9. јануар, а 15. фебруар биће Дан државности (ВИДЕО)

Декларација Свесрпског сабора и даље је тема број један у БиХ и Србији. Док је многи сматрају историјском и важном за српски народ, Сарајево као и неке западне амбасаде на њу не гледају благонаклоно.
Свесрпски сабор, Београд - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Свесрпски сабор, БеоградФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Критикама Декларације, иза које стоје двојица предсједника Милорад Додик и Александар Вучић, придружила се и опозиција у Републици Српској. То што је договорено да се 15. фебруар и у Републици Српској и Србији заједнички обиљежава као Дан државности, тумаче наводном издајом јер се више, иако нигдје не пише, неће прослављати 9. јануар.

На оптужбе и данас одговара предсједник Републике Српске. Каже да су такве тврдње измишљене с намјером да се обезвриједи Декларација и да Српска никада неће престати обиљежавати 9. јануар као Дан Републике.

Декларацијом и одлуком да се Сретење, 15. фебруар обиљежава као Дан државности није укинут Дан Републике, 9. јануар - јасна је порука руководства Републике Српске, као одговор на оптужбе опозиције да је Додик потписивањем Декларације "укинуо Дан Републике". Предсједник Српске све критичаре позива да ураде оно што ваљда сви знају - само да читају оно што је написано.

- Ми у Закону немамо Дан државности, него имамо Дан Републике Српске и тај дан нико није укинуо. Читајте став у Декларацији, прочитајте Закон о празницима Републике Српске који предвиђа да се обиљежава Дан Републике Српске и прочитајте одлуку о обиљежавању Дана Републике, све је друго лаж - каже Додик.

Дан Републике Српске обиљежавао се сваког 9. јануара, упркос свим притисцима и покушајима забране. Тако ће бити у будућности, јасан је предсједник Парламента Српске Ненад Стевандић.

- 9. јануар не може да укине ни НСРС ни Влада Републике Српске. Само се на референдуму може укинути 9. јануар као Дан Републике, и мислим да нема никога ко би то поставио као референдумско питање - рекао је Стевандић.

Када се текст Декларације усвоји у Народној скупштини, Српска ће званично добити и Дан државности, што до сада није имала. Сву халабуку, премијер Српске Радован Вишковић види као покушај да се сруши усвојена Декларација. У тачки 29. Декларације, каже, нема ништа спорно.

- Мени је јасно одакле то долази, једна је кухиња, а то су амбасаде у Сарајеву које напросто не желе да ова Декларација заживи у оном свјетлу и на начин како треба да буде - истиче Вишковић.

Спорно је ипак опозицији, кажу, не Декларација и Сабор, него тачка 29. Из СДС-а оптужују предсједника Српске да се одрекао 9. јануара. Упитани да ли су прочитали Декларацију и њима спорну тачку, у којој све јасно пише, одговарају.

- То је сад ствар финеса и тумачења сваке ријечи у том члану. Мислим да је јасно требало рећи да је 9. јануар Дан Републике Српске, а не некако замотати у нешто друго. То је створило велику забуну - каже предсједник СДС-а Милан Миличевић.

Како год тумачили, јасно пише да се обиљежава и Сретење као Дан државности и 9. јануар као Дан настанка Републике Српске и крсна слава, као и 15. септембар Дан српског јединства, слободе и националне заставе.