latinica  ћирилица
11/06/2024 |  17:37 | Аутор: СРНА

Којић: Важно формирање предмета о манипулацијама бројем страдалих муслимана у Сребреници

Сваки житељ Подриња, али и Републике Српске и БиХ којем је стало до истине сигурно ће поздравити формирање предмета због манипулација у вези са бројем муслимана страдалих у јулу 1995. године на подручју Сребренице, изјавио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.
Бранимир Којић - Фото: РТРС
Бранимир КојићФото: РТРС

Којић је у име породица које представља позвао да буду испитани и наводи о 816 лица која се никада нису водила у пријератној бази података, евиденцији као што је данашњи ЦИПС.

- Ако се овај процес и предмет буду провели системски и квалитетно, мит о геноциду доживјеће тотални фијаско - рекао је Којић и додао да се након тога могу очекивати кривичне пријаве од Бошњака против свих оних који јавно изнесу истину.

Он је указао на чињеницу да је Независна међународна комисија доказала да се у Сребреници није десио геноцид и да би то требало да прихвати сваки муслиман уколико искрено желе суживот са Србима.

- Видимо да је и Министарство спољних послова Русије јасно изнијело свој став да је број страдалих муслимана нетачан и да је Међународна комисија доказала шта се дешавало у регији Сребренице - истакао је Којић.

Он је рекао да перспективу нема БиХ у којој се не жели поменути број од 3.267 убијених Срба, те истакао да ће се временом доказати да је цифра од 8.372 страдала муслимана предимензионирана и исполитизована.

Окружно јавно тужилаштво у Бијељини формираће предмет у вези са списком из ЦИПС-а људи који су живи, а уписани су да су жртве страдале у Сребреници, те покренути истрагу, на основу медијских написа и упита Срне, речено је Срни у овом тужилаштву