latinica  ћирилица
11/06/2024 |  14:50 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Калабухов: Развијамо стратешко партнерство са Српском

Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов изјавио је да Руска Федерација жели да настави да развија стратешко партнерство са Републиком Српском.
Игор Калабухов - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Игор КалабуховФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Калабухов је истакао да се Русија залаже за стриктно поштовање Дејтонског споразума без мијешања нелегитимних странаца, санкција и пријетњи, те поручио да је БиХ потребан компромис.

Навео је да се Русија залаже за јачање међународног права.

- Данас смо свједоци крсташког рата колективног Запада против Русије - рекао је Калабухов на пријему у Бањалуци поводом Дана Русије.

Свечаном пријему присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске, предсједник Вијећа народа Сребренка Голић, народни посланици, представници Српске у заједничким институцијама, представници јавног и политичког живота.

Уочи пријема, Калабухов и Додик у Бањалуци су свечано отворили Канцеларију Амбасаде Руске Федерације у присуству високих званичника Републике Српске, представника Српске у заједничким институцијама и Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема.

Дан Русије обиљежава се у знак сјећања на усвајање Декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике 12. јуна 1990. године. Овај празник обиљежава се сваке године почевши од 12. јуна 1992.