latinica  ћирилица
11/06/2024 |  11:30 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Бошњаци нису спремни да се суоче са истином о Сребреници

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин рекао је да стално излазе нови докази да је број бошњачких жртава које су сахрањене у Поточарима код Сребренице лажан, али да бошњачка страна није спремна да се суочи са истином.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је рекао да је засновано на чињеницама саопштење Министарства спољних послова Русије, у којем се наводи да је број Бошњака страдалих у Сребреници фалсификован и недоказив, те да извјештај независне Међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године представља нов, непристрасан поглед на трагичне догађаје за вријеме сукоба у БиХ

Он је истакао да је то саопштење засновано на чињеницама, а не на лажима и манипулацијама.

"Сваки дан излази по један нови доказ да број бошњачких жртава које су сахрањене у Поточарима код Сребренице није тачан. Сваки дан видимо неки доказ и чињеницу да имена која су уклесана на споменицима означавају људе који живе широм свијета", указао је Жупљанин.

Жупљанин је истакао да, иако бошњачка страна није спремна да се суочи са истином о догађајима у Сребреници, она ће једнога дана изаћи на видјело, жељели они то или не.

- Интерес свих народа у БиХ треба бити да истина што прије угледа свјетлост дана и да се што прије суочимо с њом, те прихватимо чињенице шта се и гдје дешавало. То ће бити предуслов бољег уређења и суживота у БиХ - закључио је Жупљанин.

Из Министарства спољних послова Русије су нагласили да су информације које промовишу Бошњаци и западњаци о наводно 8.273 идентификоване жртве "геноцида" у Сребреници у великој мјери фалсификоване и нису поткријепљене никаквим документованим доказима, већ су намјерно измишљене.

У саопштењу је наведено да је огромна већина Бошњака који су учествовали у повлачењу из Сребренице на територију под муслиманском контролом у јулу 1995. године били припадници тзв. Армије БиХ и, према томе, војници, а не цивили, како је представљено.

Из Министарства су истакли да је поуздано утврђено да је неколико десетина лица, која се званично воде као убијена у Сребреници од 11. јула до 19. јула 1995. године, заправо у том периоду било живо или су још жива.

- Истовремено, бошњачки званичници сваку чињеницу насилне смрти представника муслимана из БиХ током сукоба класификују као случај "геноцида", уз подршку западних земаља у том погледу - наглашава се у саопштењу-