latinica  ћирилица
11/06/2024 |  10:52 ⇒ 16:01 | Аутор: РТРС

МУП Српске упозорио: Употреба дронова без сагласности строго забрањена

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на власнике беспилотних летјелица (дронова) на пуно и досљедно поштовање правила кориштења дронова, те посебно упозоравамо на забрану кориштења дронова у близини дјеловања авио и противпожарних снага, како се не би угрозила безбједност летачких посада и животи других људи.
Дрон (Фото: EPA-EFE/Jose Jacome/илустрација) -
Дрон (Фото: EPA-EFE/Jose Jacome/илустрација)

- Посљедњи догађај од 09. јуна 2024. године, када је у комплексу Центра за обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске дрон налетио на хеликоптер Специјалне антитетористичке јединице МУП-а, при слијетању на писту примјер је једног таквог неодговорног поступања. Том приликом хеликоптер је задобио незнатна оштећења, а на лицу мјеста је извршен увиђај од стране полицијских службеника, те је утврђено да је на картинг стази гдје се одржавала картинг трка, вршено снимање исте са више дронова - истиче се у саопштењу МУП-а.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука су накнадно идентификовали лице из Бањалуке које је управљало овом беспилотном летилицом и против њега ће надлежном тужилаштву бити поднесен извјештај о учињеном кривичном дјелу оштећење и одузимање туђе ствари.

У саопштењу се додаје да ни полицијска управа Бањалука, као ни Министарство унутршњих послова Републике Српске нису били обавијештени од стране организатора овог догађаја, као ни самих појединаца да ће се на овом догађају користити дрнови, што је била њихова обавеза.