latinica  ћирилица
10/06/2024 |  19:19 ⇒ 22:20 | Аутор: РТРС

Коме смета Свесрпски сабор и усвојена Декларација? (ВИДЕО)

Није дуго требало, па да након Свесрпског сабора прокључа "федерални лонац".
Свесрпски сабор, Београд - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Свесрпски сабор, БеоградФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Поруке јединства српског народа, мира и саборности, наишле су на ударе дежурних критичара свега што има везе са Српском и Србима.

Денис Бећировић каже да декларација, која је усвојена на Сабору, "угрожава међународно право и реинкарнира пројекат велике Србије".

Бећировић никако да се помири са чињеницом да свака његова изјава, попут ове о Сабору, представља само његов лични став за домаћу употребу, на 20-так одсто територије, одговорио је предсједник Милорад Додик.

Други Бећировићеви политички саборци, позивају на интервенцију нелегитимног Кристијана Шмита. Из Српске, и на такве поруке из Федерације, узвраћају позивом на јединство.

Од десног до лијевог спектра политичког миљеа Федерације БиХ, стижу осуде и напади због одржавања Свесрпског сабора. Привиђа им се Милошевић, а увијек је актуелна и прича о "великосрпској хегемонији". Позивају странце на интервенцију, Шмита да употријеби Бонска овлаштења. Указују на угрожавање мира, мислећи ваљда на више хиљада чланова бројних културно-умјетничких друштава, махом дјеце који су учествовали на Сабору. И шта све не. Јер, мора и чаршија нешто да прича. А најгласнији у чаршији је Денис Бећировић, као прва брана њему знаног пројекта Велике Србије.

Предсједник Српске Милорад Додик истиче да је најбоље за нас је да се, како каже, престанемо бавити БиХ.

- Радите шта хоћете, говорите шта хоћете, све смо чули од вас. Никакве гадости више не можемо очекивати да ће бити нове јер сте све рекли. Мислите да можете да нам наметнете политику? Не можете. Тачка. Довиђења, пријатно. Ми се бавимо собом. Имамо добре претпоставке за успјех - рекао је Додик.

Из бијеса или из навике, Декларацију о заштити националних и политичких права српског народа у Федерацији виде као удар на Дјетонски мировни споразум. Неписменост, општа или политичка? Јер, у Декларацији се јасно позива управо на очување Дејтона. Додуше, написано на ћирилици.

- У декларацији је речено дејтонска БиХ. Нико није оспорио дејтонску БиХ. Али, недејтонска БиХ не може да постоји. То је суштина - нагласио је Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

Суштина је и то да се 9. јануар неће престати обиљежавати као Дан Републике Српске. Колико год то неки жељели и заговарали. Свесрпски сабор представља историјски догађај на понос српског народа иако и међу Србима има оних који негодују, поручио је српски делагат у Дому народа Радован Ковачевић.

- Само политички наивне, слијепе и неразумне изненађује чињеница да и Сабор и Декларацију уједињено и једини критикују представници опозиције из Српске и представници политичког Сарајева. Девети јануар остаје светиња Републике Српске у складу са Законом о празницима, Законом о Дану Републике Српске и њему додајемо празник који ће бити празник свих Срба - истиче Ковачевић.

Након што им Резолуција о Сребреници није прошла како су планирали, представници политичког Сарајева пронашли су у Свесрпском сабору мотив за нове ударе на Републику Српску и српски народ. Напади из Федерације нису ништа неочекивано, порука је организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Нисам ништа чуо што би било кога другог увриједило, ни Бошњака, ни Хрвата, ни БиХ као међународно признату државу. Чак је у Декларацији апострофирана приврженост и одбрана Дејтонског мировног споразума - каже Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Анђелко Носовић, предсједник Савеза логораша Републике Српске, каже да Србе у ФБиХ доживљавају као некога кога треба протјерати с ових простора и које треба уништити.

- Али, ми смо ти који својим јединством, снагом, бранимо Републику Српску, бранимо институције Републике Српске, бранићемо Дан Републике, Дан државности и све остало што је везано за српски народ - поручио је Носовић.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић поручио је да ниједно слово декларације не излази из оквира Дејтонског мировног споразума.

Реторику Дениса Бећировића и политичког Сарајева осудила је и предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић, поручујући да су људи какав је Бећировић највећа пријетња миру, те се њихова политика своди на мржњу према предсједнику Србије Александру Вучићу.