latinica  ћирилица
10/06/2024 |  17:44 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Уставни суд: Прихватљиви захтјеви Клуба Бошњака

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске сматра да су прихватљиви захтјеви Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа који се тичу утврђивања повреде виталног националног интереса конститутивног бошњачког народа у Закону о референдуму и грађанској иницијативи и Изборном закону Српске.
Уставни суд Републике Српске - Фото: СРНА
Уставни суд Републике СрпскеФото: СРНА

Из Уставног суда Републике Српске саопштено је да је Вијеће расправљало о прихватљивости ових захтјева, односно о постојању услова за мериторно одлучивање о томе да ли је овим законима повријеђен витални националног интереса бошњачког народа.

- Вијеће је утврдило да су у оба случаја предметни захтјеви прихватљиви, с обзиром на то да је проведена процедура за законе који се односе на витални национални интерес сагласно амандману на Устав Републике Српске којим је допуњен члан 70 Устава, као и да су испуњене остале процесне претпоставке за мериторно одлучивање о овим захтјевима - навели су из Уставног суда Републике Српске након сједнице Вијећа која је одржана данас у Бањалуци.

У саопштењу се наводи да ће Вијеће мериторну одлуку о захтјевима донијети у Уставом одређеном року у наредних мјесец дана.

Законе о референдуму и грађанској иницијативи и Изборном закону Републике Српске Народна скупштина Српске изгласала је на сједници одржаној 19. априла.