latinica  ћирилица
10/06/2024 |  16:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Резолуција 1244 и даље актуелна, сви морају да је се придржавају

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је данас да је Резолуција 1244 Савјета безбједности Уједињених нација и даље актуелна и важећа, као и да сви морају да је се придржавају и нагласио да она никада не би била ни донета да СР Југославији приликом потписивања Кумановског споразума није гарантован територијални интегртиет.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Дачић је, поводом годишњице усвајања Резолуције, рекао да међународни правни поредак почива на одлукама СБ УН и да је тај документ био велико достигнуће за прекид НАТО агресије и страдања народа, али да су западне земље само неколико месеци после њеног усвајања, паралелно инсистирајући на поштовању међународног права, "у тајности почеле да раде на промовисању и стварању независности Косова, о чему је јавно говорио и некадашњи прмеијер Србије Зоран Ђинђић".

- Ми сматрамо да међународни правни поредак почива на одлукама СБ УН, за нас је та Резолуција и даље актуелна и важећа и сви морају да је се придржавају, иако смо 20 и више година имали њено непоштовање, а и дан данас постоје само настојања са западне стране да се та резолуција укине и да се практично прогласи независност Косова - рекао је Дачић.

Додао је да је акт проглашења независности Косова једностран и да није у складу са међународним правом, нити са уставним поретком Србије.

Позвао је међународну заједницу да поштује документе које су сами усвојили, а то је случај управо са Резолуцијом 1244.

- Иначе је то једна велика превара. Као што знате, нисмо први пут суочени са тим преварама. Тако је било и за Бриселски споразум. Шта год су они нама обећавали, на крају испада да су лагали - рекао је Дачић.

Додао је да Србија, на челу са председникм Александром Вучићем, води рационалну политика која ће се и даље зансивати на прнципу територијалног интегритета и суверенитета.

- У том погледу, водимо и независну спољну политику - рекао је Дачић.

Говорећи о критикама на рачун Сверспског сабора одржаног у Београду, Дачић је рекао да сличне догађаје годинама уназад организују Албанци, Бошњаци, хрватске странке, о чему, како је рекао, никада нико ништа није рекао лоше, а сада када је Свесрпски сабор усвојио Декларацију о поштовању Дектонског споразума то, додаје, некоме смета.

- Ја мислим да је то историјски догађај. Ми никоме ништа не претимо али желимо да кажемо да смо једно у национанлном, културолошком и идентитеском смислу и развијаћемо сарадњу између Србије и Републике Српске у складу са Дејтонским споразумом. Ми говоримо о интегритету БиХ, не дирајући у било шта што се тиче Дејтонског споразума. Самим тим, не знам ко је шта могао да види лоше. Све што смета нашим непријатлејима, искључио је у интересу нашег народа - закључио је Дачић.