latinica  ћирилица
10/06/2024 |  15:44 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Вулин и Шојгу у Москви: Русија подржава Београд у свим тешким питањима

Русија традиционално подржава политику Београда у свим тешким питањима и наставиће то да ради, поручио је секретар Савета безбједности Русије Сергеј Шојгу на састанку са потпредсједником Владе Србије Александром Вулином у Москви.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Руски секретар за безбједност је пожелео добродошлицу Александру Вулину и честитао му на новој функцији у нади да ће наставити да подржава добре односе Москве и Београда те да ће, као и раније, учествовати у заједничком раду на међународним платформама, објавио је РТ Балкан.

Односи Русије и Србије као и циљеви којима теже су одавно познати и јасни, поручио је Шојгу у уводном дијелу састанка. Москву и Београд спајају многа питања и области у којима сарађују и које потврђују висок ниво сарадње и билатералних односа, додао је.

- Већ много година Русија традиционално подржава политику Београда у свим тешким питањима. Наставићемо то да радимо - поручио је секретар СБ Русије на састанку са Вулином.

Русија и Србија ће наставити да реализују контакте и планове које су утврдиле прошле године, навео је Шојгу и прецизирао да се то не односи само на војну техничку сарадњу, већ и на многе друге сфере.

- Очекујемо вас традиционално на форуму "Армија 2024" и на Међународној безбједносној конференцији које ће се одржати у слично вријеме. Знам да ни једну конференцију нисте пропустили, надам се да ће тако бити и овог пута. Добро дошли у Москву - поручио је Шојгу.

Вулин је са своје стране честитао секретару Савјета безбједности ступање на нову "важну и високу дужност" у нади да ће се сарадња наставити на добробит и Русије и Србије.

- Област безбједности коју добро познајете је важна за наше земље и зато желимо да радимо на још бољим односима - навео је Вулин назвавши Шојгуа пријатељем.

- Након свих ових година мислим да могу да Вас назовем својим пријатељем - рекао је Вулин и захвалио на личном доприносу који је Шојгу пружио сарадњи Москве и Београда и као министар одбране и као министар за ванредне ситуације.

Као важно, Вулин је истакао помоћ коју је Русија пружила Србији у Савјету безбједности Уједињених нација везану за усвојену "срамну" Резолуцију о Сребреници.

 - У вама смо увијек имали пријатеља и увијек сте безусловно били на нашој страни. Желим да захвалим и вама и предсједнику Владимиру Путину на огромном доприносу када је у питању наша борба против срамне Резолуције о геноциду у Сребреници. Захвални смо на огромној борби коју сте водили. Резултат који смо остварили показује колика је борба била - навео је Вулин.

Русија и Србија су увијек биле заједно у свим тешким историјским тренуцима, али наше две земље не дијеле само прошлост већ и будућност, нагласио је Вулин.