latinica  ћирилица
10/06/2024 |  14:03 ⇒ 14:44 | Аутор: sputniknews.com

Боцан-Харченко: Декларација Свесрпског сабора попут говора Путина у Санкт Петербургу – мијења се свијет (ФОТО)

Јачање суверенитета у свим сферама и јединство народа најважнији су и за Русију и за Србију, поручио је руски амбасадор Александар Боцан-Харченко, поздрављајући госте на пријему поводом Дана Русије у руској амбасади у Београду.
Дан Русије у руској Амбасади у Београду (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Дан Русије у руској Амбасади у Београду (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Боцан-Харченко је упоредио Декларацију усвојену на Првом свесрпском собору са говором руског предсједника Владимира Путина на санктпетербуршком форуму, истакавши да поруке које су послате показују да Србија и Русија имају заједнички темељ за градњу билатералне сарадње.

- Ако бисмо упоредили оно што је Путин рекао да је важно за развој Русије са оним што је речено на Свесрпском сабору и за нас је најважније да је народ јединствен, као и сарадња са свима, с обзиром на промјене у свијету. Ово је реалност - навео је Боцан-Харченко.

Он је истакао да је и за Русију и Србију, поред јачања суверентитеа у свим сферама, па и у области одбране, важно очување, јачање и заштита традиционалних вриједности, вјерских вриједности и наших духовних веза.

Боцан-Харченко је указао да Србија мисли о својим националним интересима и да зато не уводи санкције Русији, док с друге стране, Русија зна гдје може да пружи најважнију помоћ Србији у заштити њених националних интереса.

- Видимо да у Србији постоји интерес за различите интеграције које се појављују, а ми смо отворени за широк дијалог на ову тему - поручио је амбасадор и подсјетио да је Ана Брнабић, док је била премијер, потписала споразум о сарадњи са Евроазијским економским савезом.

Игор Калабухов (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Отворени смо, додао је Боцан-Харченко, и што се тиче нових пројеката сарадње са Србијом, а најважнији је усмјерен на јачање енергетске безбједности, што обухвата испоруку гаса преко Турског тока.

Амбасадор је, међутим, упозорио да би тај гасовод могао бити уништен.

- Руска морнарица за сада то чува, али је ситација веома опасна - навео је Боцан-Харченко.

Што се тиче специјалне војне операције, амбасадор је поновио оно што је више пута рекао и Путин да је Русија била приморана да крене у ту операцију и да је годинама безуспјешно покушавала да постигне политичко рјешење.

- Али задаци које је предсједник формулисао у фебруару 2022. биће испуњени на војни или други начин и ту дилеме нема - истакао је Боцан-Харченко.

Он се осврнуо и на развој економије Русије, прецизирајући да је она више од 60 одсто преусмјерена према Азији што, како је рекао, одговара реалности.

- Мијења се свијет, то није због Русије, мада је она једна од земаља у изградњи новог свјетског поретка - закључио је амбасадор.

Поводом обиљежавања руског државног празника, Дана Русије, у руској амбасади у Београду одржава се свечани пријем којем присуствује велики број званица, међу којима је и премијер Србије Милош Вучевић.

Међу многобројним званичницима у Руској амбасади су и предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар спољних послова Марко Ђурић, министар одбране Братислав Гашић, министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, министар просвјете Славица Ђукић Дејановић, министар без портфеља Ненад Поповић, министар омладине и спорта Зоран Гајић, министар културе Никола Селаковић, министар за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски, директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон, директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, предсједник Националног савјета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић.

Дошли су и старјешина Подворја Руске Православне Цркве, митрифорни протојереј Виталиј Тарасјев, епископ бачки Иринеј, муфтија београдски Мустафа Јусуфспахић.

Обиљежавању Дана Русије у Беопграду присуствује и директорка Института за радиологију и онкологију Србије Даница Грујичић, директор Србијагаса Душан Бајатовић, легендарни голгетер Црвене звезде Душан Дуле Савић и многи други.