latinica  ћирилица
10/06/2024 |  10:51 ⇒ 11:49 | Аутор: СРНА

Мазалица: Отупиће оштрица према Републици Српској

Замјеник предсједника Одбора Народне скупштине Републике Српске за европске интеграције и регионалну сарадњу Срђан Мазалица очекује да ће побједом десничарских покрета на изборима за Европски парламент отупити оштрица према Републици Српској.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

- Све суверенистичке странке виде да се у БиХ затиру права Републике Српске, неповољно гледају на пораст исламског радикализма у Европи и виде Српску као једну од брана томе. Очекујем да Република Српска сада има гласнију подршку у Европском парламенту и Европској комисији - рекао је Мазалица.

Он је навео да су избори за Европски парламент показали да десничарски покрети који су суверенистички у највећим европским земљама однијели побједу или остварили значајан изборни резултат, што ће се одразити на укупну политику у Европском парламенту.

- То не значи пораст радикалиних ставова и заоштравања неких политичких односа, већ показује да је Европа уморна од власти и управљања америчке и неолибералне политике која гази и занемарује интересе појединачних држава и народа и утапа их у глобалне интересе - појаснио је Мазалица.

Он је рекао да је у Њемачкој владајућа "семафор коалиција" пала на 30 одсто, што доводи у питање њихово даље вршење власти, док је очекиван висок резултат Алтернативе за Њемачку и евидентан повратак Хришћанско-демократске уније.