latinica  ћирилица
10/06/2024 |  09:03 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

Будимир: Дрина није граница, она је историјски кичма српског народа (ВИДЕО)

Дрина није граница, она је историјски кичма српског народарекао је Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Будимир гост Јутарњег програма (фото: x.com/mnrvoid_rs) -
Будимир гост Јутарњег програма (фото: x.com/mnrvoid_rs)

- Резолуција о Сребреници је била покушај стигматизације српског народа у цјелини. Београд и Бањалука су након тога почели још јаче да дипломатски раде. Овдје смо имали једну исполитизовану ситуацију, у којој није било просте већине, јер такве теме једноставно захтјевају концезус, а њега по питању Сребренице није било - нагласио је Будимир.

Он наглашава да је усвајање резолуцијуе о Сребреници имало је за циљ да створи додатни притисак на Републику Српску.

- Важно је рећи да без обзира што резолуција није обавезујућа, да се према Српској дјелује репресивније, имате примјер суђења предсједнику Републике Српске Милораду Додику, па Уставни сузд БиХ који је све само није уставни, и то би сваки дан слабило позицију Српске. Запад не жели да чује истину. Њих не интересује чињеница да је Насер Орић са својим кољачима убио неколико хиљада Срба, највише жена и дјеце. Живимо у иторијском ревизионизму. Кристијан Шмит положи цвијеће на гроб војника Вермахта, и онда дође на Козару. Зар то није иронија - нагласио је Будимир.

Будимир истиче да је пред нама  непрестана борба у којој морамо да се потврђујемо.

- Свијет је у великој динамции промјена и ми у тим промјенама морамо да задржимо свој статус, како би дочекали бољу позицију. Управо због тога имамо велике нападе на српски народ у цјелини.  Сарајеву смета све што је српско, па и 400 културноумјетничких друштава у којима су већином била дјеца. Српски народ мора уједињено политички да дјелује. Порука са сабора је да ми ништа не радимо против неког другог народа - додао је Будимир.