latinica  ћирилица
09/06/2024 |  16:40 | Аутор: СРНА

Ђурђевић Стаменковски: Декларација поставила најважније националне циљеве у 21. вијеку

Декларација усвојена на Свесрпском сабору у Београду поставила је најважније националне циљеве српског народа у 21. вијеку, истакла је министар за бригу о породици и демографију Србије Милица Ђурђевић Стаменковски.
Милица Ђурђевић Стаменковски - Фото: РТРС
Милица Ђурђевић СтаменковскиФото: РТРС

Стаменковска је истакла да је тај документ темељ нове епохе у процесима стратешког повезивања Београда и Бањалуке, чији ће се значај боље сагледати у времену које долази, саопштено је из Министарства.

Она је додала да су Косово и Метохија у средишту декларације дефинисани као неотуђиви дио Србије, те да је очување јужне српске покрајине заједнички национални задатак Србије и Српске.

- Косовски завјет је угаони камен нашег идентитета - рекла је Стаменковска, наводећи да се у тексту декларације инсистира на пуном извршењу Резолуције 1244.

Такође, указала је она, у декларацији се истиче и очување традиционалних и породичних вриједности.

- Наш циљ је да нас има, да нас буде - са обје стране Дрине. И да наше јединство нико не може да поруши - закључила је Стаменковска.

Владе Републике Српске и Србије јуче су на заједничкој сједници одржаној у оквиру Свесрпског сабора усвојиле Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.