latinica  ћирилица
09/06/2024 |  16:12 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Осврт на Свесрпски сабор - Декларација гарант трајне стабилности Српске (ВИДЕО)

Свесрпски сабор доприноси трајној стабилности Српске, а Декларација која је усвојена је свеобухватна и поставља праве одговоре на многа питања. Све то потврђује да позиција Српске није несхваћена у Србији, каже предсједник Милорад Додик. Процес уједињења је почео и то је немогуће зауставити, сматра предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.
Свесрпски сабор, Београд - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Свесрпски сабор, БеоградФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

То је Свесрпским сабором и институционализовано.

А осим званичника са обје стране Дрине и политички и економски аналитичари сагласни да су јуче у Београду постављени темељи дуговјечности. Поручују, будућим генерацијама остављамо јаку Српску и Србију.

Декларација донесена, циљеви постављени.

Политичка и привредна сарадња, заштита националних интереса, само су неки од закључака овог документа, који дефинише заједничку будућност српског народа.

Декларација дијагностикује ситуацију и поставља праве одговоре на питање попут лажног високог представника, поручује предсједник Српске Милорад Додик.

- Договори са Свесрпског сабора доприносе трајној стабилности Српске. Сада види да позиција Републике Српске није несхваћена у Србији - рекао је Додик.

Правно избрушен документ међународног карактера, не регулише само српске односе, већ и вољу Срба на свјетској политичкој сцени, да потврде утицај какав је показан у Генералној скупштини УН.

Овако је Декларацију окарактерисао предсједник Парламентра Српске Ненад Стевандић.

Декларација дефинише и Сретење, 15. фебруар као Дан државности и Србије и Српске, које ће уједињено и заједнички прослављати.

То, поручује Стевандић, ипак није одрицање од 9. јануара.

- Нама је 9. јануар рођендан, а он не мора да буде Дан државности. Ми Сретење додајемо, а не одузимамо 9. јануар - навео је Стевандић.

Девети јануар јуче није одузет, већ за боље сутра сабран српски народ, став је многих са обје стране Дрине, па и бившег предсједника Парламента Српске Драгана Калинића.

Свесрпски сабор је, каже, прекретница. Најзначајнијим сматра договор о конкретним стварима на нивоу министарстава и двојице предсједника.

- Оставићете нашим будућим генерацијама и Српску и снажну Србију. Шта ћете више од тога? Значиће пуно за регион јер ће показати право лице нашег народа, који су покушали да окаљају разним конструкцијама - казао је Калинић.

За политиколога Александра Павића најважније је да је показано јединство Српске и Србије.

Сада то виде сви, па и они у Европи и свијету.

- Важна је порука да смо један народ и даће Србија бити уз Српску. Пријетња једном је пријетња за све. И неће све остати на папиру, много тога је у декларацији - навео је Павић.

Ту су и економски односи Србије и Српске, који су круна сарадње, сматрају економисти.

Инфраструктурни и енергетски пројекти и подршка у пољопривредној производњи, сигуран су пут за будућност.

- Енергетика и пољопривреда су двије области гдје има додирних тачака и гдје се може напредовати - став је економисте Бојана Лучића.

Званичници Српске кажу да је ово у сваком смислу велики корак напријед, а не назад како то сматрају појединци из политичког Сарајева и неки са Запада.

Српска све што ради, ради у оквиру Дејтонског споразума.

- То није ништа ненормално, само се нама забрањује да причамо. Наводно морамо сви да прихватимо оно што нам неко говори - јасан је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Декларацију о заједничкој будућности српског народа ускоро би требало да потврде парламенти Српске и Србије.

Очекује се да ће текст декларације бити верификован у Народној скупштини Српске, почетком јула.

Свесрпски сабор како је планирано, биће одржаван сваке друге године, а на дневном реду биће најважнија национална питања.