latinica  ћирилица
09/06/2024 |  15:34 ⇒ 15:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Стевандић: Декларацијом уређујемо будућност нашег народа

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, која је усвојена јуче у оквиру Свесрпског сабора, није никакав демонстративни акт, већ је ријеч о акту којим се уређује будућност нашег народа и који ће прије или касније бити изложен у музеју.
Ненад Стевандић - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Ненад СтевандићФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Стевандић је за Тањуг рекао да су се геополитичке прилике промијениле, што нас је довело у позицију да потпишемо документ којим се дефинишемо као један народ.

- И на Косову и Метохији и у Републици Српској и у Црној Гори, будући да Србија као матица, а Република Српска као државотворни ентитет имају формалитет на потписивање таквог документа. Он је потписан између две владе и ићи ће у две скупштине - навео је Стевандић.

Декларација је, према његовим речима, с правне стране недодирљива јер је заснована на међународним уговорима и резолуцијама Уједињених нација.

Додаје да је поводом њеног усвајања највише честитки пристигло из америчке и немачке дијаспоре и истиче да је први пут за 32 године постојања Републике Српске председник српског парламента позвао своје колеге с друге стране Дрине.

- Осврћући се на то што је амерички АП Свесрпски сабор оценио као "националистички скуп, који је подигао обрве државама у региону - Стевандић је рекао да се они још увек воде стереотипима из деведесетих година прошлог века.

- Они то посматрају и на начин да једина независна земља од Атлантског океана до Црног мора, која не приступа војним блоковима ни НАТО-у јесте Србија и уз њу Босна и Херцеговина, зато што је Република Српска та која не дозавољава улазак БиХ у НАТО - нагласио је Стевандић.

Говорећи о расписивању конкурса за идејно решење за изградњу меморијалних центара посвећених јасеновачким жртвама, председник Народне скупштине Српске је рекао да смо довољно економски снажни да улажемо у духовну обнову.

Осврћући се на резолуцију о Сребреници, Стевандић каже да ми не негирамо злочин који се тамо догодио, али да српском народу нико не може да лепи етикету геноцидности.

- Сматрамо да је то наша мрља, али много је других мрља које су скривене и наша је у тој варијанти доста мања - каже Стевандић.

У нацрту декларације је наведено да Свесрпски сабор сматра да је Сретење, 15. фебруар, Дан државности Републике Србије и Дан државности Републике Српске који треба уједињено и заједнички прослављати, а Стевандић тим поводом истиче да се Република Српска неће одрећи 9. јануара, Дана Републике Српске.

- Нама је 9. јануар рођендан, а рођендан не мора да буде Дан државности. Државност је нешто што можда припада једном широм спектру. Ми Сретење (15. фебруар) додајемо, тако да не одузимамо 9. јануар - истакао је предсједник Народне скупштине Републике Српске.