latinica  ћирилица
09/06/2024 |  15:25 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије: Стрпљење и смирење је наше унутрашње оздрављење

Његова светост патријарх српски Порфирије позвао је на стрпљење и смирење јер се у томе налази унутрашње оздрављење.
Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Патријарх ПорфиријеФото: РТРС

Пролазећи кроз безизлазне ситуације, искушења, невоље и тешкоће, Његова светост је указао да не треба трагати за кривцем, већ се борити против властитог искушења да неко мора бити кажњен да би се успоставила правда, објављено је на сајту Српске православне цркве.

Након што је служио Свету архијерејску Литургију у Саборној цркви у Београду, патријарх је у бесједи подсјетио на Јеванђеље по Јовану које наводи неке догађаје из живота Спаситеља који нису записани у другим јеванђељима.

Указао је да јеванђелист Јован наводи чуда које је Господ чинио, попут исцјељења слијепога од рођења, постављала су се разна питања чиме су људи показали логику овог свијета да у свему покушавају да нађу логичне и рационалне разлоге.

- Све покушавају да разумију из логике овог свијета. Логика вјере, логика љубави не поштује рационалне разлоге и логику овог свијета, не поштује каузарни поредак овог свијета. Напротив, логика љубави и вјере има своја правила и она је сва у чуду - рекао је патријарх српски.

Према његовим ријечима, реакција фарисеја и књижевника који су се држали правила и закона, којима су правила и закони били важнији од човјека, управо далеко од логике вјере оставља их лишене сазнања онога што се десило у чуду исцјељења слијепог од рођења.

- С једне стране, они који прате Христа питају се ко је крив и сматрају да за све мора постојати кривац или кривица. За све што се не уклапа у логику овог света мора да постоји онај који ће бити кажњен. То исто, на други начин, чине и фарисеји - рекао је патријарх.

Патријарх каже да Господ даје одговоре и на многе недоумице и на многа стања кроз која људи пролазе.

- Треба да имамо смирење и стрпљење да дочекамо да нам се јави Господ, који ће баш због тога што смо имали стрпљење и смирење дати и одговор на нашу недоумицу. То стрпљење и смирење није ништа друго него унутрашње оздрављење које нас чини способнима да можемо да проникемо у тајне које се не могу разумети логиком и правилима овог свијета - рекао је српски патријарх у бесједи.