latinica  ћирилица
09/06/2024 |  15:18 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Ко ће у изборну трку за градоначелника Требиња? (ВИДИО)

Иако сви локални одбори политичких партија у Херцеговини још нису открили имена кандидата за начелнике, у Требињу је, чини се, све познато. Коалиција око СНСД-а подржала је актуелног градоначелника Мирка Ћурића, док је опозиција стала уз Лазара Радана, члана Вукановићеве Листе за правду и ред.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

У трци је, бар по доступним информацијама, и трећи кандидат, који је, објављујући кандидатуру, био члан СДС, да би је, потврдили су из те странке, самовољно напустио.

Кандидатура СНСД-овог Мирка Ћурића је, тврде из коалиције, потврђивање доброг градива из 2016. и 2020.године.

Уз њега је стала широка коалиција, која чини двотрећинску подршку гласча.

- Девет политичких субјеката и доста истакнутих појединаца и удружења, која су, ево сад могу рећи, послала подршку да кандидат за градоначелника из странака окупљених око СНСД-а буде Мирко Ћурић - рекао је Лука Петровић, предсједник Градског одбора СНСД Требиње.

Рајко Ћапин, предсједник Градског одбора Социјалистичке партије у Требињу истиче да је потребно наставити континуитет препознатљивог рада, који је актуелна администрација урадила уз, како каже, учешће и подршку Социјалистичке партије.

Уз кандидата Листе "За правду и ред" Лазара Радана, још зимус су стали СДС, ПДП и Народни фронт.

- Ми као највећи опозициони политички субјект у Скупштини Града, које смо добили на два изборна циклуса 2020. И 2022. године, желимо да предложимо кандидата. Нашли смо младу особу без мрље у каријери - истакао је Небојша Вукановић, предсједник Листе "За правду и ред".

Иако се СДС-у и ПДП-у чланство годинама осипа, а ПДП-ово је готово преполовљено формирањем Народног фронта, подршком Радану, тврде, не губе на рејтингу. Признају да је било мимоилажења и тешких ријечи.

- Ми смо могли имати свог кандидата, а договор је такав и ми ћемо га поштовати. На Градском одбору смо договорили да опозиција у Требињу има једног кандидата, а то је Лазар Радан - казала је Милица Радовановић, предсједница Градског одбора СДС-а Требиње.

По тврдњама Радовановићеве, из странке је иступио Ранко Вучинић, који се претходно самостално кандидовао као члан СДС.

Вучинић се није јаваљао на позиве. Опозиција тврди да се кандидовао на наговор СНСД-а.

- Власт, односно режим у Требињу, има пуно кандидата, мислим и на оне независне - додала је Радовановићева.

Небојша Вукановић, предсједник Листе "За правду и Ред" изјавио је да је био циљ Луке Петровића да покуша подијелити опозиционе гласове, а, како наводи, његова политичка опција се не бави подметањима.

Лука Петровић, предсједник Градског одбора СНСД Требиње рекао је да је очито да је опозиција препустила кормило Вукановићу, а да је Вукановић, како тврди, искористио СДС.

- Он хоће да префактурише нама, а он је направио пометњу 2014. године, када је постао савјетник Младену Босићу, па их је искористио 2018. године. Сад треба да их докрајчи - јасан је Петровић.

Осим температурно, Требињу слиједи, изгледа, и вруће политичко љето.

Ко ће и чији кандидат сјести на извршну позицију, одлучиваће грађани у октобру.