latinica  ћирилица
09/06/2024 |  13:57 ⇒ 13:58 | Аутор: СРНА

Калужа: Декларација - важан потез који ће тек да покаже значај јединства

Стручњак за међународне односе Лучиано Калужа сматра да је усвајање Декларације на Свесрпском сабору у Београду потез који ће показати значај јединствене политике са обје стране Дрине, које не нарушава БиХ нити је пријетња било којој земљи у окружењу.
Лучиано Калужа - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Лучиано КалужаФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Калужа је оцијенио да ће, дугорочно гледано, значај јединства српског народа доћи до изражаја како се све више из Украјине буду одражавале и шириле кризе у Европи.

- Оно што је највише специфично у погледу геополитичких кретања јесте сегмент који каже да Србија, а уз њу и Република Српска, задржава војну неутралност, нарочито у контексту сукоба у Украјини, знајући да поједине европске земље, прије свега европски лидери, теже да та ситуација ескалира мимо тренутних граница Украјине и Русиј - рекао је Калужа Срни.

Он сматра да је декларација најважнији сегменет Сабора, јер представља документ који најизворније приказује шта су били циљеви Сабора и шта су дугорочни планови у контексту Српске и Србије.

Очекује да ће се у скоријем периоду покушати направити одређена врста ближе сарадње са Мађарском и Словачком, посебно у контексту заштите тих земаља од могућих сукоба, уколико дође до њихове ескалације.

Калужа сматра да у том погледу Декларација има важну поруку политичког несврставања у односу на постојеће блокове.

Он је истакао да је посебно значајно да се у Декларацији позива и на очување Дејтонског мировног споразума, као јединог гаранта мира у БиХ, те напоменуо да се ниједним словом не доводи у питање надлежност БиХ у контексту њене постојаности у оквиру овог споразума.

- Посматрајући шире односе, важна је и сарадња која ће постојати између Српске и Србије у настојању да се очува Резолуција 1244 и да се испоштује споразум у контексту Косова, као неотуђивог дијела Србије - рекао је Калужа.

Владе Републике Српске и Србије јуче су на заједничкој сједници одржаној у оквиру Свесрпског сабора усвојиле Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.