latinica  ћирилица
09/06/2024 |  13:26 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

За операцију "Коридор живота" заслужни патриотски дух, јединство и слога (ВИДЕО)

У Ристића Гају код Добоја обиљежене су 32 године од почетка борби за пробој "Коридора живота". Са тог мјеста кренуло се у одбрану српских домова што је био увод у велику операцију пробијања коридора кроз Посавину. Непосредни мотив за операцију "Коридор живота" била је смрт 12 беба у породилишту у Бањалуци, које су преминуле због недостатка кисеоника и немогућности његове доставе усљед блокаде Уједињених нација.
Ристића гај - обиљежавање - Фото: РТРС
Ристића гај - обиљежавањеФото: РТРС

Овом операцијом прекинута је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада Срба у западном дијелу Републике Српске и Републици Српској Крајини.

Када су нам дошли до кућа, другог излаза нисмо имали.

Као један сви смо стали у одбрану наших огњишта, присјећа се борац Крњинске бригаде Недељко Џабић из Ритешића.

На ратишту је био од првог до задњег дана рата, од Церовице, гдје је све почело, па до Брода.

- Ишли смо за Републику, није се у том времену размишљало ни о чему. Била је то младост, гдје си само размишљао да одбраниш отаџбину - каже Џабић.

Недељко је рањен на Вијенцу, али је преживо. Многи његови саборци нису.

Момчило Грујић из Станара погинуо је у борбама, а мајка Веселинка остала је сама.

Погинуо је и супруг Љубице Ковачевић, којег су непријатељске снаге убиле након заробљавања.

- Нисам одмах добила кости. Одвезли су их у Јелах и Тешањ, па смо касније, након шест мјесеци ишли на препознавање - присјећа се Ковачевићева.

Осмог јуна 1992. године, на коначан обрачун са непријатељем према Броду и ријеци Сави, са Ристића Гаја кренула је Крњинска бригада, потпомогнута другим јединицима.

У тим борбама које су претходиле бици за коридор живота, брањен је и Добој.

- Велика улога и заслуга је на Крњинској бригади која је имала задатак да спријечи даље напредовање и успјела је то тих неколико дана да премости, док нису почеле да се уводе веће јединице. Одавде се кренуло у операцију пробоја Коридора - рекао је Мирко Шкорић, командант Крњинске бригаде Војске Републике Српске.

Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске истиче да патриотски дух највише одлучио да се одбрани Коридор.

- Та слога и јединство су били пресудни и без њих није било могуће извести ову операцију и водити Одбрамбено-отаџбински рат, као и одбранити Републику Српску - казао је Остојић.

Догађаји с почетка јуна у Ристића Гају су међу важнијим датумима у новијој српској историји.

- Овдје је један од камена темељаца опстанка људи на овим просторима - нагласио је Славко Ковачевић, замјеник градоначелника Добоја.

На споменик подигнут у Ристића Гају уклесана су имена 445 погинулих бораца Војске Републике Српске са Крњина, којима у данас породице, саборци и бројне делегације одали почаст.