latinica  ћирилица
09/06/2024 |  12:29 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Вулин након Свесрпског сабора: Српско национално питање се мора рјешавати јединствено

Потпредсједник Владе Републике Србије Александар Вулин поручио је да се након Свесрпског сабора српско национално питање мора рјешавати јединствено.
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

- Као што после резолуције о геноциду ништа није било, исто ни после Свесрпског сабора више ништа не треба и не може да буде исто. Оно што нису успјели Карађорђевићи, успио је предсједник свих Срба Александар Вучић и предсједник Републике Српске Милорад Додик, Срби су постали јединствен политички народ, свесни себе, својих интереса и простора на коме живе - рекао је Вулин.

Каже да су Срби потврдили да се српско национално питање може рјешавати само као јединствен процес.

- Питање Косова и Метохије је неодвојиво од питања Републике Српске, а положај Срба у Црној Гори није ништа мање значајан од положаја Срба у Северној Македонији, Хрватској или Словенији - навео је Вулин.

Истиче да је Сабор потврдио колико је Српска православна црква суштински значајна за само постојање Срба.

- Али и по први пут изразио захвалност за све што су за наш народ учинили и Срби муслимани и Срби католици, исправљајући тако још једну наметнуту подјелу која је уз подјелу на партизане и четнике оставила најдубље и најтеже посљедице. Један смо народ и ни један Србин не сме бити ван националног бића, без обзира да ли у Бога верује по православном, исламском или католичком учењу. Знам да ово није став председника Александра Вучића, али "српски свет" је наша реалност и наш пут. Када то знамо, онда знамо и какав је наш однос преме ЕУ, НАТО, БРИКС и сваком другом изазову. Процес уједињења је започет и то се више не може зауставити - поручио је Вулин.