latinica  ћирилица
09/06/2024 |  12:09 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Значење проглашења јединственог дана државности са обје стране Дрине

Расправа и критике усмјерене проглашавању Сретења као јединственог Дана државности са обје стране Дрине, полази од погрешне претпоставке да се укида 9. јануар, рекао је у колумни савјетник предсједника Републике Српске Милан Тегелтија
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Колумну преносимо у цијелости:

Девети јануар као празник који је одувјек означавао настанак Републике Српске (зовемо га често рођендан Републике Српске и тако честитамо) као такав и даље остаје и не мијења се овим приједлогом. Чини ми се да се ради о покушају популистичког изборног искориштавања потеза који има дугорочно национално-политичко значење, зарад краткорочне политичке добити на изборима.

Наиме, једна држава не може да има два различита дана државности, један народ не може да има два различита Дана државности.

Дан државности за један народ и једну државу је увијек само један и јединствен. Ако говоримо један народ, једна држава онда је природно да имамо и јединствен Дан Државности. Сретење као дан Првог српског устанка ником не би требао бити споран датум (ако смо један народ, а јесмо) јер он има управо ту димензију реуспостављања српске државности за све Србе.

Дугорочно гледано проглашење Сретења као Дана државности у Републици Српској и обједињавање Дана државности код Срба са обе стране Дрине је уједињујући чин и тако га треба посматрати, при чему се 9. јануар као Празник настанка Републике Српске (њен рођендан) ни на који начин не доводи у питање и задржава у систему празновања у истом значењу. Ако овај политички потез посматрамо кроз ту уједињујућу призму онда је он логичан и потребан.

Да би то још више илустровао, пођимо од претпоставке да су нпр од сутра Република Србија и Република Српска иста тј једна држава, да ли би у тој држави постојала два Дана државности? Наравно да не би, јер како рекох једна држава може да има само један Дан државности. Није национално одговорно дугорочне интересе националне политике, који су јасно препознатљиви, подређивати краткорочним изборним интересима.

С друге стране у Републици Српској постоје и људи који су за независност Републике Српске у пуном капацитету , дакле који су и против уједињења са Србијом и они у овом потезу заиста могу препознати оно што не желе. Међутим још увијек је значајна већина Срба у Републици Српској управо за опцију један народ једна држава, тј. за уједињење са Србијом, а ово је потез који управо подржава такав дугорочно политичко-национални приступ, уз задржавање 9. Јануара у његовом досадашњем значењу.