latinica  ћирилица
09/06/2024 |  11:46 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Раковић: Свесрпски сабор порука пркоса и отпора српског народа

Историчар Александар Раковић оцијенио је да је Свесрпски сабор, који је одржан у Београду, био порука пркоса и отпора српског народа против западног сегрегационизма.
Александар Раковић - Фото: РТРС
Александар РаковићФото: РТРС

Раковић је указао да је Сабор био и важна порука Западу, али и показатељ да Срби треба своје националне циљеве јавно да обзнане, јер, како је истакао, људи воле да добију јасну поруку.

- Јасно је да је скуп везан и за резолуцију о Сребреници и да је то наш одговор и пркоса и отпора према западној хегемонији и сегрегационизму јер ово што се десило је њихов покушај сегрегационизма - рекао је Раковић Срни.

Он је изразио увјерење да усвојена Декларација о заједничкој будућности српског народа заједно са порукама које су се чуле, пружа наду да ће бити још афирмативнијих помака у рјешавању српског националног питања на читавом простору некадашње Југославије.

- Може се рећи да је Декларација суштински важан документ, али је и подложан променама. Видећемо у ком опсегу ће моћи да се даље ажурира, јер ће се српско питање развијати не само у Србији и Републици Српској, већ и у Црној Гори и другдје - рекао је Раковић.

Он је додао да је то прилика да се сваке године Декларација допуњава, ажурира у складу са временом и догађајима који слиједе.

Раковић сматра праведним, демократским рјешењем да Србија, Република Српска и Црна Гора створе јединствену српску државу и да то треба да буде логичан циљ српског народа.

Он је оцијенио да су националном јединству и идентитету пријетња постојање протектората БиХ, "такозвана црногорска нација" и употреба латинице у српском језику и да је о томе потребно више говорити.

- Отклањањем те три аномалије, види се јасније свјетлија позиција српског народа - закључује Раковић.

Када је ријеч о економском српском просперитету, Раковић је напоменуо да се он осјећа у свакодневном животу, али да је јасно да треба ићи и даље ка побољшању економских прилика и стандарда "у српским земљама".