latinica  ћирилица
09/06/2024 |  09:32 ⇒ 11:54 | Аутор: СРНА

Стевандић: Декларација Свесрпског сабора почетком јула пред посланицима

Народна скупштине Републике Српске ће почетком јула одржати сједницу на којој ће ратификовати Декларацију Свесрпског сабора, најавио је данас предсједник парламента Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић сматра да је Декларација о заједничкој будућности српског народа правно филигрански избрушени документ који има међународни карактер и регулише, не само српске односе, већ и вољу Срба да на свјетској политичкој сцени покажу утицај једнак оном који се показао у Генералној скупштини УН.

Он је истакао да је Декларација усвојена у моменту када је отворена нова сфера међународних односа и када су Срби геополитички завршили са фазом разградње, деструкције и иду поново у процес уједињења.

Примједбе из Сарајева да Декларација није корак напријед, већ да Србију и Српску враћа уназад, Стевандић одбацује као потпуно непримјерено тумачење и указује да ни он није позван да тумачи шта је за Бошњаке корак напријед, а шта их враћа уназад.

Стевандић је за РТС нагласио да се у усвојеном документу не ради се о некаквој "великој Србији", него о томе да се штите права Срба на свим мјестима.

Поводом одлуке да Сретење буде и Дан Републике Српске, а да се 9. јануар сачува као дан када је настала Република Српска, Стевандић је појаснио да се Република Српска не одриче 9. јануара већ ће само додати Сретење.

Према његовим ријечима, Бањалука и Република Српска ће за 9. јануар увијек бити у свечаној форми, а то ће укључивати и војну параду.

- Ми ни у којој форми не можемо да се одрекнемо 9. јануара. То је нешто што нас је дефинисало у фази када су нам отимали грб, заставу и химну и онда када смо пресјекли то отимање референдумом - рекао је Стевандић.

Стевандић је истакао да ће почетком јула бити и прво засиједање новог интерпарламентарног тијела, Парламентарног форума Србија - Република Српска, заједничког органа састављеног од посланика Србије и Републике Српске.

Он је навео да ће се Форум састајати два пута годишње и разматрати питања из политичке, националне, културне, социјалне и других сфера, а затим ће их прослиједити владама и скупштинама Србије и Српске, што је надградња специјалних и паралелних веза, чиме се придоноси српском јединству.