latinica  ћирилица
08/06/2024 |  16:00 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

Весић: Додатних 10 милиона евра за ауто-пут према Бијељини

Министар инфраструктуре и енергетике Србије Горан Весић најавио да ће данас бити "додато" 10 милиона евра за изградњу дионице ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине, а да ће до почетка 2026. године бити спремни и за изградњу аеродрома Требиње.
Горан Весић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Горан Весић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

Весић је истакао да је за Србију и Републику Српску најзначајније да наставе повезивање саобраћајне инфраструктуре.

- Важно је да завршимо пројекте које смо започели. Сада градимо један ауто-пут и двије брзе саобраћајнице према Републици Српској, односно БиХ и планирамо да започнемо изградњу још једног ауто-пута - рекао је Весић.

Весић је навео да су делегације Србије и Српске јуче посјетиле мост на Рачи који укључује велики гранични прелаз који ће, како је рекао, потпуно промијенити начин живота људи, поготово у Семберији.

- Поред тога, до краја ове године радимо двије брзе саобраћајнице до Лознице. Већ сљедеће недјеље ћемо објавити тендер за конструкцију моста на прелазу Шепак тако да је то једна брза саобраћајница - прецизирао је Весић.

Весић је рекао да ће друга брза саобраћајница Слепчевић-Бадовинци бити завршена до краја сљедеће године.

- И ту ћемо радити још један полумост поред Павловића ћуприје тако да ће имати бољу пропусну моћ. И посљедња је Пожега-Котроман, односно према Вишеграду, Рогатици, Палама и Сарајеву, тако да тај пут почињемо да градимо из два дијела - први дио према Мачкату, а онда даље до Котора - рекао је Весић.

Весић је навео и да се кренуло у пројекат реконструкције пруге Београд-Сарајево која иде преко Зворника.

- Ми радимо наш дио, значи Рума, Шабац, доље према Зворнику. Већи дио те пруге је на територији Републике Српске и зато је веома важно да та пруга буде изграђена - рекао је он.

Весић је најавио да се, што се тиче аеродрома Требиња креће са експропријацијом.

- Имамо два милиона евра. До августа ћемо добити и завршити пројекат за грађевинску дозволу и студију заштите животне средине. Можемо да будемо спремни да до почетка 2026. почнемо изградњу аеродрома Требиње - рекао је он.