latinica  ћирилица
08/06/2024 |  11:53 ⇒ 16:04 | Аутор: РТС

Српско коло у центру Београда - наступа 2.500 фолклораша

У оквиру сабора "Један народ, један сабор – Србија и Српска заједно", данас ће више од 2.500 фолклораша из Србије и Српске у центру Београду играти српско коло.
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Коло као симбол чврстих веза и заједништва, али и очувања културног наслеђа нашег народа, играју испред Скупштине града Београда и на платоу на Калемегдану до 16 часова. Наступиће 50 културно-умјетничка друштва из 40 градова Србије и Српске.

У великом дефилеу 20 културно-умјетничких друштава из Републике Српске од Скупштине града Београда сусрешће се у Кнез Михаиловој улици са играчима 30 друштава који ће наступати на платоу на Калемегдану.

На Свесрпском сабору, празнику саборности и јединства Срба гдје год да живе, биће одиграно и највеће српско коло, у коме ће учествовати свих 2.500 и показати да чувамо нашу заједничку културну баштину.

- До 16 часова наступају културно-уменичка друштва из Републике Српске и Републике Србије на двије локације, испред Скупштине града Београда 20 културно - умјетничких друштава из Републике Српске, а на платоу на Калемегдану 30 друштава из Републике Србије.

- Од 16.00 часова - Дефиле културно-умјетничких друштава из Републике Српске од Скупштине града Београда преко Теразија до Кнез Михаилове улице. У исто вријеме чланови културно-умјетничких друштава из Србије са Калемегдана кренуће ка Кнез Михаиловој улици.

- Од 16.30 часова - Чела двије колоне сусрешће се се испред фонтане у Кнез Михаиловој улици.