latinica  ћирилица
08/06/2024 |  08:44 ⇒ 09:21 | Аутор: РТС

Ристић: Сабор је позив да се вратимо исконским националним вриједностима

Министар информисања и телекомуникација у Влади Србије Дејан Ристић рекао је за РТС да је Свесрпски сабор у духу народне традиције, а то је потреба да истакнемо своје национално јединство и сагласје око најважнијих државних и националних питања.
Дејан Ристић (Фото: ТАNJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs.) -
Дејан Ристић (Фото: ТАNJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs.)

- Стога је он дубоко је утемљен у нашој народној традицији. Позив предсједника Вучића да се окупимо не само у Београду већ у читавој Србији и Српској, на свим просторима гдје живе наши сународници јесте позив да се вратимо исконксим националним вриједностима и идеалима које красе наш народ - подвукао је Ристић.

Говорећи о протоколу, Ристић каже да је осмишљено да на почетку то буде реминисценција на народну прошлост, када су сабори почињали у црквама молитвама за бољитак народа.

- Послије молебана, идемо у Палату Србија, слиједи сједница двије Владе, гдје ће се усвојити декларација. О многим важним националним питањима и декларацији говриће предсједници Вучић и Додик - каже Ристић.

Према његовим ријечима, потом слиједе разне манифестације, а издваја двије.

- Једно је програм који ће бити реализован од 17 часова на Тргу републике, више од 2.500 чланова КУД-ова извешће сплет игара, толики број нисмо имали до сада у Београду, укупно 48. А у Топчидеру ће бити скуп ветерана Србије и Српске којима дугујуемо слободу и независност - напомиње Ристић.

Подсјећа да је јуче био организован читав низ састанака са колегама из Владе Српске, ради конкретизације договора и продубљивање сарадње.

Не ради се о промјени граница, ради се о томе да треба да афирмишемо политички субјективитет народа, по угледу на друге европске народе који то чине у 21. вијеку, подвукао је Ристић.

Што се тиче сарадње јавних сервиса, Ристић каже да је јуче договорено унапређење програмске делатности, као и преношење знања, и јачање капацитета у логистичком и инфраструктурном смислу.

- Имаћемо читав низ програма који ће бити зајднички, са обе стране Дрине која нас не дели, она нас спаја. Дрина је кичма српског народа - закључио је Ристић.