latinica  ћирилица
08/06/2024 |  06:51 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

ИЗ ЧАСА У ЧАС - "Један народ, један Сабор - Србија и Српска" (ФОТО/ВИДЕО)

"Један народ, један Сабор - Србија и Српска" – назив је првог свесрпског сабора који се одржава у Београду. На сабору учествују предсједници Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић, највиши званичници Српске и Србије, представници Срба из региона, и црквени великодостојници Српске православне цркве.
Један народ, један сабор - Фото: РТРС
Један народ, један саборФото: РТРС

Наша телевизија је са Радио-телевизијом Србије припремила специјални програм о свим догађањима током Свесрпског сабора.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21.15 - Круна првог Српског сабора је величанствени ватромет, приређен у Београду

21.04 - Свесрпски сабор под називом "Један народ, један сабор - Србија и Српска" биће завршен ватрометом у Парку Републике Српске, на лијевој обали Саве. Уприличен је коктел у Београду на води, којем су присуствовали званичници Српске и Србије.

20.35 - На кули "Београд" исписано "Један народ, један сабор - Србија и Српска"

19.30 - Догађаји дана:

18.18 - Вучић и Додик у посјети Народном музеју

18.00 - Мигови над Београдом на крају централне манифестације Свесрпског сабора

17.44 - Вучић је истакао да је данас постигнут договор о српском јединству које неће трајати дан, два или три мјесеца већ довијека и да нико неће моћи да уништи српско јединство и прави кораке уназад.

17.37 - Додик: Срби јединствен народ - данашњи дан важан за генерације које долазе

17.25 - Више од 2.500 фолклораша у српском колу у центру Београда

17.20 - Централној манифестацији присуствују и званичници Српске и Србије, предвођени предсједницима Милорадом Додиком и Александром Вучићем.

17.07 - Интонирањем химне "Боже правде" започела Централна манифестација 

17.00 - У оквиру сабора "Један народ, један сабор – Србија и Српска заједно", више од 2.500 фолклораша из Србије и Српске окупило се у центру Београду гдје ће одиграти српско коло.

16.45 - Фоклораши стижу на Трг републике у Београду

16.00 - Весић: Додатних 10 милиона евра за ауто-пут према Бијељини

15.13 - Сплетом игара српског фолклора, у оквиру сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска" представило се 30 културно-умјетничких друштава из Србије на платоу на Калемегдану.

15.00 - Службени гласници Српске и Србије формализују и шире сарадњу

14.58 - Потписан Mеморандум о заштити заједничких трговинских интереса

14.50 - Погледајте шта пише у Декларацији усвојеној на Свесрпском сабору

14.20 - Додик и Вучић ветеранима: Хвала вам што сте одбранили Републику Српску

14.04 - Усвојили смо заједничку декларацију и јасно смо поручили да српски национални интерес нема алтернативу, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

13.48 - Размjена потписаних докумената завршена је данас у оквиру Првог свесрпског сабора "Један народ, један сабора - Србија и Српска" а том свечаном чину присуствовали су и предсједници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик.

13.19 - На заједнчикој сједници влада Српске и Србије усвојена је Декларација о заштити националних и политичких права српског народа.

13.05 - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија и Република Српска никад нису прекршиле договор постигнут прије десет година, да без обзира на различита мишљења - никад не смију да трпе односи Србије и Српске.

12.46 -  Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је на заједничкој сједници влада Српске и Србије, да ће декларација коју ће усвојити бити историјски и суштински национални документ који рехабилитује српске националне интересе.

Срби из Црне Горе су као и други Срби и желимо да тако будемо посматрани, каже предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић на заједничкој сједници влада Српске и Србије у Београду.

Најприје желим захвалим спонзорима и коспонзорима резолуције о Сребреници, јер су нас ујединили у овом злокобном времену, рекао је на заједничкој сједници влада Српске и Србије предсједник ДНП-а и посланик у Скупштини Црне Горе Милан Кнежевић.

Наши непријатељи су увијек играли на карту српског нејединства, рекао је Иван Стоиљковић, предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији, на заједничкој сједници Влада Републике Српске и Србије.

12.22 - У Београду је у току заједничка сједница влада Србије и Републике Српске, у склопу Свесрпског сабора.

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић рекао је да је усвојен дневни ред.

Усвојен је и записник са посљедње заједничке сједнице.

- Радићемо заједнички на спровођењу свих споразума и меморандума - рекао је Вучевић на почетку сједнице.

Навео је да је кључни документ декларација која ће бити предложена Народној скупштини Србије на усвајање.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да српски народ жели да креира своју будућност.

11.59 -  Дрина никада није ни постојала као граница, то је наша ријека љепотица која нас спаја, а не раздваја - изјавио је премијер Републике Српске Радован Вишковић..

 

11.48 - Сарадња Србије и Републике Српске никада у прошлости није била боља, конкретнија и садржајнија, истакла је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

11.10 - У Београду у току састанак предсједника Србије Александра Вучића, Републике Српске Милорада Додика и осталих највиших званичника Српске и Србије у оквиру Свесрпског сабора.

На састанку у Палати Србија су и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједници парламената Србије и Републике Српске Ана Брнабић и Ненад Стевандић, премијери Радован Вишковић и Милош Вучевић, као и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Свечани дочек највиших званичника уз постројене припаднике Гарде приређен је испред Палате Србије. Предсједника Додик дочекао је предсједник Србије Александар Вучић, а потом су оба предсједника дочекала и српског патријарха Порфирија. Дочек су пратила црквена звона.

10.49 - Предсједник Србије Александар Вучић присуствовао је данас, поводом првог свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска" молебану за Србију и Републику Српску у Храму Светог Саве са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, званичницима највиших инстутуција Републике Србије и Републике Српске и представницима Срба из региона.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

10.44 - У Храму Светог Саве у Београду присуствовао сам молебану за Србију и Српску, објавио је предсједник Српске Милорад Додик.

10.35 - Молебаном за Србију и Републику Српску у Храму Светог Саве који је служио патријарх српски Порфирије, почео је Први свесрпски сабор под називом "Један народ, један сабор – Србија и Српска", истакла је у објави на Инстаграму српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

10.14 - Молимо за јединство и саборност српског народа, као и за мир међу свим народима, рекао је патријарх Порфирије у бесједи, након молебана за Србију и Републику Српску.

9.36 - У Храму Светог Саве у Београду служе је молебан за Србију и Републику Српску. Молебан је служен у склопу обиљежавања Свесрпског сабора.

9.20 - Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је да ће се на Свесрпском сабору у Београду показати не само јединство српског народа, ма где се он налазио, него и послати порука пријатељства, сарадње и солидарности у заједничком погледу на будућност.

9.00 - Наша телевизија је са Радио телевизијом Србије припремила специјални програм о свим догађањима током Свесрпског сабора.

8.31 - Све је спремно за Свесрпски сабор, јавља новинар РТРС-а из Београда.

7.20 - Кула Београд синоћ је била у бојама застава Србије и Српске са поруком: "Један народ, један сабор".

7.16 - Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упутио је писмо учесницима Свесрпског сабора у Београду у којем је истакао да су Срби и Руси пружали раме уз раме отпор непријатељима и освајачима и заједно градили миран живот.

6.52 - Наша телевизија је са Радио телевизијом Србије припремила специјални програм о свим догађањима током Свесрпског сабора.

Програм почиње у 9 часова, када ће у Храму Светог Саве биће служен молебан за Србију и Републику Српску.

-----

У Палати Србија биће одржан састанак предсједника Додика и Вучића, српског члана Предсједништва Жељке Цвијановић, предсједнице парламента и премијера Србије и Српске, као и патријарха српског Порфирија.

Планирана је заједничка сједница Владе Србије и Српске у присуству двојице предсједника и црквених великодостојника.

На Тргу републике у 17 часова биће одржано централно обиљежавање манифестације "Један народ, један сабор - Србија и Српска".