latinica  ћирилица
07/06/2024 |  21:39 ⇒ 21:40 | Аутор: sputniknews.com

Приштини из ЕУ поручили да не треба да касни у испуњавању обавеза у вези са формирањем ЗСО

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је да Приштина може да затражи правно мишљење Венецијанске комисије у вези са нацртом Заједнице српских општина, али да не треба да касни у испуњавању обавеза у вези са формирањем ЗСО.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Стано је то рекао поводом изјаве премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да би специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак требало да поднесе нацрт ЗСО Венецијанској комисији, а да ће он послије тога тај нацрт предати Уставном суду.

Стано је за Газету експрес казао да укључивање Венецијанске комисије није предвиђено као дио Бриселских споразума из 2013. и 2015. године о формирању Заједнице српских општина.

Према његовим ријечима, званични Брисел и земље Квинте јасно су ставили до знања да очекују да Приштина пошаље нацрт ЕУ Уставном суду на оцјену и да ЕУ очекује да брзо реагује по овом питању и да стави тачку на даља кашњења у испуњавању своје обавезе.

- Очекујемо да ће Приштина брзо реаговати по овом питању и зауставити даље одлагање извршења своје обавезе - рекао је Стано.