latinica  ћирилица
07/06/2024 |  19:12 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Сусрет званичника Српске и Србије - потписани бројни меморандуми о сарадњи (ВИДЕО)

Сарадња Српске и Србије је свеобухватна и све конкретнија, показали су данашњи састанци у Београду. Министри пољопривреде, шумарства и водопривреде потписали су три документа о сарадњи у области аграрног плаћања, и у области управљања водама.
Тања Мишчевић и Златан Клокић (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Тања Мишчевић и Златан Клокић (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

- Управо два документа се експлицитно односе на оно што нас спаја, а то је ријека Дрина и интегрално управљање, поготово доњим током, на обострану корист и задовољство - казао је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Српске.

Александар Мартиновић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије истакао је да Дрина није граница која дијели Србе, него да је она ријека која нас спаја.

- То су два дијела и два крила једног истог народа - рекао је он.

Усаглашен је и текст споразума о сарадњи Министарства породице, омладине и спорта Српске и Министарства за бригу о породици и демографију Србије, први те врсте који подстиче институционално повезивање ова два министарства.

- Споразум је базиран на сарадњи у оквиру области популационе политике, демографије, подстицаја рађања, промоције породичних вриједности, међугенерацијске солидарности. Србија и Српска су једна породица - навела је Милица Ђурђевић Стаменковски, министарка за бригу о породици и демографију Србије.

Селма Чабрић, министарка породице, омладине и спорта Републике Српске напоменула је да ће сутра бити потписан један општи споразум.

- Он ће нама бити звијезда-водиља, пут којим ћемо ићи, а ми ћемо то и допуњавати - навела је Чабрићева.

На састанцима је било ријечи о сарадњи у области привреде, управе и локалне самоуправе, енергетике и рударства.

О сарадњи су министри културе разговарали са 20 директора важних културних установа.

- Очекујемо и потписивање једног званичног документа када је у питању развој филма у Српској. Надамо се да ће та сарадња прије свега оснажити област културе у Републици Српској - изјавила је Жељка Стојичић, министарка просвјете и културе Републике Српске.

Никола Селаковић, министар културе Србије истакао је да је направљена мапа пута за наредно дјеловање, период од предстојећих годину дана.

- Разговарали смо и о неким стратешки важним пројектима за цијели српски културни простор, гдје Србија и Српска треба да буду предводници - рекао је Селаковић.

Министри просвјете састали су се и са директорима школа које носе име Бранка Радичевића, и са ректорима универзитета из Српске и Србије.

- Сматрам да се тренутно налазимо на корак да створимо јединствени српски образовни простор у коме ће владати једнака правила и легислативе - истакла је Јелена Старчевић, помоћник министра за високо образовање и научнотехнолошки развој Републике Српске.

Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву истакао је жељу из Српске да наша два јавна универзитета постану придружени чланови конференције универзитета Србије.

- Данас смо добили ту сагласност и министрице и колега ректора из Србије - казао је Кулић.

У Београду и састанци челних људи привредних комора, пошта Српске и Србије, Телекома, али и медијских установа.

Вишедеценијска успјешна сарадња РТС и РТРС биће побољшана, а слиједе битни пројекти на обострану корист.

- Разговарало се о копродукцији и снимању серија која би се бавила тематиком која нас све повезује, Србе с једне и друге стране Дрине - истакла је Дијана Миланковић, генерална директорка РТРС-а.

Улагање Телекома Србије у Српску је била прва велика инвестиција Србије, речено је на састанку директора Телекома Српске и Србије.

- Тад је Српска добила велику финансијску помоћ од преко 600 милиона евра. Послије 17 година можемо да будемо поносни на све што је Телеком урадио - истакао је Владимир Лучић, генерални директор Телекома Србије.

Јелена Триван, директорка Телекома Републике Српске рекла је да инвестиције Србије у Српску у овој области сада већ премашују милијарду евра.

- Напоменула бих и давање за порезе и царине од преко милијарду и по. То је новац који је директно отишао у џепове грађана Српске - казала је Триван.

О наставку свеобухватне сарадње биће разговарано сутра и на заједничкој сједници двије Владе, која ће бити одржана у оквиру Свесрпског сабора.