latinica  ћирилица
07/06/2024 |  18:37 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Додик: Пронађен модел да Српска политички буде присутна на засједању чланица БРИКС-а (ВИДЕО)

Иако је званични став Републике Српске пут ка Европској унији, врата за сарадњу су отворена свима. Већ дужи временски период тражили су се начини како се приближити организацији познатој као БРИКС. Предсједник Милорад Додик пронашао је модел како би Српска политички била присутна на пленарном засједању чланица БРИКС-а у октобру.
Додик на Међународном економском форуму (фото: x.com/MiloradDodik) -
Додик на Међународном економском форуму (фото: x.com/MiloradDodik)

Ово је произашло као резултат састанка предсједника Српске са Рустамом Минихановим, предсједником Републике Татарстан, гдје ће и бити одржано засједање БРИКС-а.

- Република Српска ће бити адекватно дио тих активности, у форми који ће Татарстан одредити, присутна у Казању тих дана. То је за нас велика част. Ради се о форуму број један ове године и циљ је да Република Српска на бази онога што ради буде препозната као партнер у томе - рекао је Додик.

Још један конкретан резултат састанка двојице лидера јесте споразум о сарадњи двије републике.

Татарска је најразвијенија и најбогатија република Руске Федерације. Такође, Татарстан је лидер у АЈ ТИ сектору на подручју цијеле Русије.

- Све то омогућава нашим компанијама и бизнисменима да у Татарстану нађу добре партнере и да на тај начин с њима сарађују на веома високом нивоу. Јер смо ми политички с њиховим руководством, предсједником и изаслаником Путина обезбиједили апсолутну пролазност за све добре пројекте од обостраног интереса - додао је Додик.

Све боља повезаност и сарадња Српске и Русије примјетна је и у области науке и образовања.

Техонолошком развоју допринијеће и Меморандум о сарадњи Владе Републике Српске и Владе Ивановске области.

Министар за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир потписао је споразум о сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву са државним универзитетом Ивановске области.

- Ова фаза у којој се ми налазимо је показатељ једног узлазног степена и путање у односима између Руске Федерације и циљано идемо на оне области које су знајне за Републику Српску али и Руску Федерацију - истакао је Будимир.

Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара наглашава да је Република Српска на међународном плану направила значајан искорак.

- То потврђује учешће на Форуму јер из аспекта међународих обавеза и међународне позиције Републике Српске видљиво је да Српска жели да етаблира себе у новим оквирима који ће бити довољни за све оне одлуке које ће у перспективи Република Српска доносити самостално - казао је Кошарац.

Предсједник Српске учествовао је и на сједници "Развој културне дипломатије", гдје се обратио присутнима. Додик је обишао прву и најстарију образовну установу у Русији за слијепу дјецу, гдје је дочекан пјесмом. Такође, Додик је присуствовао и најважнијем догађају оговодишњег Форума, пленарној сједници на којој се обратио руски предсједник Владимир Путин.