latinica  ћирилица
07/06/2024 |  17:41 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Обиљежено 24 године од убиства Љубише Савића Мaузера (ВИДЕО)

Одавањем почасти славном команданту Гарде "Пантери" Љубиши Савићу Маузеру у Бијељини, ветерани ове елитне ратне јединице Војске Републике Српске обиљежили су 24 године од његовог убиства.
Годишњица Маузеру - Фото: РТРС
Годишњица МаузеруФото: РТРС

На споменику овом хероју Семберије и Републике, подигнутом на мјесту убиства у Бијељини, положени су вијенци, а на гробљу у Ковачићима служен парастос.

Љубиша Савић Маузер борио се против криминала и убијеђени смо да је због тога и страдао ,поручили су ветерани ''Гарде Пантери'' који неће одустати док се не пронађу налогодавци његовог убиства.

Љубиша Савића-Маузер, ратни командант Гарде Пантери, оснивач и лидер Демократске странке и некадашњи начелник Управе полиције Српске борио се за слободу, а након рата за бољу будућност Републике Српске.

Свирепо је убијен у родном граду, у свом аутомобилу, из засједе рафалним пуцњима из аутоматске пушке. Убици - Ђорђу Ждрали изречена је двадесетогодишња казна, а из затвора је пуштен након 13 година. Одајући пошту највећем сину којег је изњедрила Семберија коју је безгранично волио, ветерани поручују да неће одустати од истине. Поручују - док су живи инсистираће да се сазна ко је био налогодавац његовог убиства.

- Удружење Гарде Пантери никад се неће помирити са чињеницом да се не открије ко је наложио убиство Љубише Савића Маузера, сами знате да се десила та скандалозна одлука суда, лицу којем је пресуђено за убиство Маузера смањена казна на седам година - рекао је предсједник Удружења ветерана "Гарде Пантери" Перо Цвијетиновић.

Дан Маузеровог убиства у члановима његове породице буди помијешана осјећања. Кажу, с једне стране поносни су што Семберија чува и гаји поштовање према Љубиши,а истовремено сваки пут изнова преживљавају седми јун 2000-те године.

- Мој отац није био само ратни командант био је народни вођа са визијом у тешким временима. Данас кад смо поново суочени са великим изазовима његов примјер стоји као путоказ свима нама и представља инспирацију новој генерацији патриота одраслих у Републици Српској. Он је не само ријечима већ и дјелом учествовао у стварању Српске јер је у њу вејровао. Свима нам је показао шта је заправо патриотиозам, да то није бука и галама великих ријечи него храбра, упорна и праведна борба за слободу Српске и за боље сутра - истакао је Бојан Савић.

Почаст славном команданту Гарде Пантери који је оставио неизбрисив траг одало је и Удружење ветерана Посебних јединица полиције Србије. Поручили су народу у Српској да не клоне духом јер је Србија увијек уз Републику Српску као што је и Српска била уз Србију у тешким данима борбе на Косову И Метохији.

- У свјетлу свих дешавања уназад неко вријеме које дотиче комплетан српски род без обзира да ли је са једне или друге стране Дрине мислим да овакви скупови и подршка оваквим скуповима предстваља обавезу сваког српског борца без обзира да ли је учествовао са једне, односно да ли је рођен са једне или с друге стране Дрине значи одбрана српског народа нешто што је у овом моменту приориритет свих - каже Мирослав Вулић.

Маузерово убиство повезивано је са убиством Срђана Кнежевића, замјеника начелника ЦЈБ Српско Сарајево, који је убијен 7. августа 1998. године у Палама. Истрагу о убиству Кнежевића водио је Маузер, који је у то вријеме био начелник Управе полиције Републике Српске. Његови саборци, чланови Удружења ветерана Гарда Пантери и даље траже да једна од улица у граду носи његово име.