latinica  ћирилица
07/06/2024 |  08:09 ⇒ 09:19 | Аутор: РТРС

Крајишник: Присуство БРИКС-у, макар као и посматрачи од велике важности за Српску (ВИДЕО)

Учешће на БРИКС-у, за Српску је значајан и одређује геополитичку слику свијета, рекао је за наш Јутарњи програм предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник.
Миленко Крајишник - Фото: РТРС
Миленко КрајишникФото: РТРС

- Учешће на БРИКС-у, за Српску је значајан и одређује геополитичку слику свијета, ми као и све друге земље, ту будућност морамо дочекати што спремнији. Присуство, макар као посматрач, на таквом форуму је огромна улога - наводи Крајишник.

Додаје да је за Републику Српску веома важно подизати спољно трговинске односе са свим земљама свијета.

- У том погледу Русија је свакако врло интересентатна, као брзо растуће тржиште, веома су значнајни за Српску - додаје Крајишник.

Он истиче да санкције Русији неће моћи да трају довијека, те да је Запад сада схватио како те санкције утичу на економију.

- Ми нисмо увели санкције Русији, наша размјена у прва четири мјесеца је велика мала, покривеност увоза и извоза је веома ниска. Руско тржиште јесте велико, али та величина треба да нам буде шанса, не препрека. Без обзира на глобалне и економске односе какве Русија има са свијетом, такође може да буде шанса. Споразум помоћу којег би се српски производи могли наћи на руским полицама је веома значајан, то је јако добра прилика - наводи Крајишник.

Он додаје, да Република Српска много зависи од глобалног кретања.