latinica  ћирилица
30/05/2024 |  18:38 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

Колико су квадови опасни? (ВИДЕО)

Све су чешће саобраћајне несреће на популарним малим теренским возилима - квадовима. У посљедњих годину и по, у Републици Српској два лица смртно су страдала у саобраћајним несрећама на кваду. Статистика каже да је већина ових повреда настала због грешке возача. У Агенцији за безбједност саобраћаја позивају на измјену прописа, како би број несрећа био смањен.
Квад (Фото: EPA-EFE/IGOR KOVALENKO, илустрација) -
Квад (Фото: EPA-EFE/IGOR KOVALENKO, илустрација)

У превртању квада на Козари недавно је смртно страдао сувозач. Од почетка 2023. године дана квадови су учествовали у 13 саобраћајних несрећа. Смртно су страдала два лице, шест је тешко повријеђено, а пет лакше, подаци су МУП-а. Најчешћи узрок је неприлагођена врзина.

Квадови се често употребљавају у природи, гдје је медицинска помоћ удаљена. Несреће се дешавају најчешће због грешке возача, истичу у Еко АТВ клубу "Шумски дух" из Источног Сарајева. Кажу да је квад безбједно возило када се води рачуна о саобраћајним правилима и опреми. Неопходно је да возило буде у потпуности технички исправно и да возач и сувозач носе атестирану заштитну опрему.

- У аутомобилима је то само сигурносни појас, на кваодивима и УТВ возилима су то кацига, заштитни прслуци, јакне са протекторима, посебно чизме које имају ојачање на зглобовима и наравно, рукавице - каже Зоран Крстић из овог клуба.

Прописи дозовољавају да се четвероцикли, укључујући квадове, региструју као радне машине, чиме се елиминишу остали чланови закона везани за таква возила, кажу у Агенцији за саобраћај Републике Српске. Најављаују покретање процеса измјена Закона о основама безбједности саобраћаја БиХ.

- Према тренутним прописима, особа која наврши 16 година може да положи Б1 категорију, односно познавање прописа и да управља четвортоциклом неодређене снаге, дакле већ 600. 700, 800 кубика, што је јако опасно - наводи Никола Торбица из ове агенције.

Статистика показају да заштитне кациге могу смањити ризик од фаталног исхода несреће за чак 42 одсто. Глобално, у несрећама квадова највише страдају дјеца.