latinica  ћирилица
30/05/2024 |  14:49 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

У Српској регистровано 2.600 обољелих од мултипла склерозе (ВИДЕО)

У Републици Српској је регистровано 2.600 обољелих од мултипла склерозе. Из Удружења које их окупља кажу да им је основни задатак да проценат оних којима је терапија обезбијеђена посредством Фонда здравствене заштите буде повећан са садашњих 10 одсто. Поводом Свјетског дана обољелих од мултипла склерозе поручено је да се раним почетком лијечења остварују најбољи резултати.
Свјетски дан мултиплeсклерозе - Фото: РТРС
Свјетски дан мултиплeсклерозеФото: РТРС

Мултипла склероза је аутимуно обољење централног нервног система и све чешће оболијевају млађе особе. Жељана Кецман болује 18 док Јово Жоља 20 година. Истичу, да је живот отежан, али да је уз подршку љекара и Удружења, лакше.

- Болујем од мултипла склерозе од 2006 године. 18 година живим са дијагнозом, болест је непредвидљива, било је успона и падова - рекла је Жељка Кецман.

Најчешћи симптоми су слабост, замор, укоченост, дрхтање, нејасан говор, а могућа је и парализа. Жене обољевају два пута чешће од мушкараца.

- Не можемо причати о једном узроку боелсти него удруженим дјеловању унутрашњих и спољних фактора. Унутрашњи би били наслијеђени а спољашњи фактори су вируси - рекла је национални координатор за мултиплу склерозу Републике Српске др Сања Гргић.

Лијека за ову болест нема, али терапијски лијекови знатно могу побољшати стање пацијента. Основи проблем јесте лијечење јер само 10 одсто пацијената посредством Фонда здравства прима терапију.

- У наредном мјесецу договорили смо састнак са министром здравља и тражићемо повећање терапија јер ово је превише тужно и жалосно, не можемо бити задовољни - изјавио је предсједник Удружења обољелих од мултипле склерозе Републике Српске Мирослав Вукомановић.

Добра здравствена заштита и специјализован тим љекара омогућава да се правовремено успостави дијагноза, а УКЦ Српске, водећи у региону у овој области.

- И управо то носи УКЦ једну специјалситичку бригу о различитим типовима обољења уз свакодневне едуакције које су увијек у току и наши љекари се едукују широм Европе - рекао је начленик Клинике за кардиохирургију УКЦ Републике Српске др Никола Шобот.

Из Градске управе највљују оснивање Фонда који би помогао при набавци помагала обољелима од мултипле.

- За сад је у фокусу Фонд гдје ће бити прикупљена значајна средства да се на бази захтјева које имате и који су најугроженији у овој област град Бањалука буде подршка - навео је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Мултипла склероза је водећи нетрауматски узрок инвалидности код младих особа а све чешће се јавља и у раној младости и дјетинству. Тренутно у свијету 2.5 милиона људи болују од ове болести.