latinica  ћирилица
30/05/2024 |  11:22 ⇒ 11:23 | Аутор: СРНА

Пуповац: Домовински покрет жели да у Хрватској нема ни ово мало Срба

Лидер Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац изјавио је да Домовински покрет жели да у Хрватској нема Срба, без обзира колико их је мало остало.
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

Он је за НИН казао да је и раније говорио да је ДП странка налик расистима који кажу да немају ништа против људи црне боје коже, јер имају таквог слугу у кући.

Пуповац је навео и да је ДП опаки непријатељ и саме Хрватске.

- Покушаји да се око СДСС-а направи санитарни кордон је наопака, зла и за Хрватску деструктивна и опасна политика. Ми смо поносни представници српског народа у Хрватској, ми заступници СДСС-а, ми којима је Хрватска домовина, као што је била нашим прецима и бројним генерацијама, 200 година најмање заједничке борбе за исту слободу, да би данас неко таквим насљедницима и људима рекао гдје могу, а гдје не могу бити, гдје им је место, а гдје им није место. Ми нећемо моћи подржати овај програм и ову владу - рекао је он.

Пуповац је нагласио да сада ДП није минорна странка.

- Не знам колико може трајати ова влада, тешко је предвиђати, али не очекујем позитивне ефекте. Они су посљедица десног расположења насљеђа, спојеног са десним трендовима у самој ЕУ и посљедица подјела на хрватској политичкој сцени, нарочито између предсједника Републике и Владе - рекао је он.

То, како је нагласио није пријатна околност за Србе којих је у Хрватској остало три одсто.

Пуповац је навео и да око 65.000 Хрвата годишње напусти државу и да ће, како наглашава, уколико оде још људи из земље, Хрватска ће бити готово испражњена.

- Истовремено, у посљедњих осам година Хрватска је успјела да се дубоко интегрира у ЕУ и осигура значајна средства из Уније која обогаћују хрватски економски живот. То се осјећа у низу питања од комуналних, стамбених...То је утакмица између добитка и губитка, мора се више радити да добитак доминира - рекао је он.

Међутим, како је додао, становништво одавно не реагује на политичаре, све мање се осврће на подјеле и како наглашава, ослабљено је, рањено, без снаге за икакве нове сукобе, сви су заједно у сиромаштву и плану за нови бијег.

- Срби, Хрвати, Муслимани у новом су савезу, без политичара, препуштени сами себи у видању старих рана, сјећању на Југославију и њен крвави распад, на врата која су остајала закључана када су молили за помоћ, изиграни од свих страна гледају само себе - рекао је Пуповац.