latinica  ћирилица
26/07/2024 |  18:10 | Аутор: Агенције

На хрватским плажама појавила се зараза "слатке красте"

На хрватским плажама појавила се зараза "слатке красте", инфекција бактеријом Стафилокока.
Сплит - Фото: РТРС
СплитФото: РТРС

Зову се 'слатке красте' или импетиго. Ова инфекција је чешћа код мале дјеце или оних са ослабљеним имунитетом, али се може јавити и код одраслих.

- Била сам на одмору са пријатељима и на плажи смо примијетили црвену тачку на мојој усни. У почетку сам мислила да је херпес, јер често избије када ми падне имунитет. Међутим, по повратку кући та тачка је почела да се шири и претворила се у мјехуриће са водом. Све сам лијепо дезинфиковала и мазала ране, али ништа није помогло - казала је Сплићанка за 24sata.hr којој ће овај викенд сигурно остати у горком сећању.

Додала је да су њени пријатељи накнадно развили исте симптоме.

- Имам красте по бради и тијелу, друга другарица има красте око усне, трећа по леђима&хеллип; Добила сам и температуру и свраб по цијелом тијелу - рекла је једна од читатељки 24sata.hr.

 

Ријеч љекара

- Реч је о страфилодерми или стрептокодерми изазваној поменутом бактеријом, која је љети веома честа и може се јавити у малим епидемијама. Како се лако шири, и ове године сам у ординацији имала доста пацијената са овим проблемом - каже Гордана Бубичић-Бајек, дерматовенеролог из Задра, на информацију да је ове године на сплитском подручју забиљежен велики број случајева "слатке шуге".

Каже да се инфекција најчешће јавља код дјеце, најчешће на кожи око уста и носа, или на лицу, али може да се јави и на другим дијеловима тијела. У почетку су то мале тачке, након којих ће се појавити мехурићи, а пошто га дјеца често гребу, лако се преноси. Дакле, ако дијете, на примјер, има огреботину на лицу, гребањем ће пренијети бактерије и могу се појавити пликови на ширем дијелу лица.

 

- Ово најчешће мало плаши већину родитеља, али нема разлога за страх, јер није ријеч о опасној болести нити о компликованом љечењу. Важно је започети лијечење што је раније могуће, чим се појаве пликови. У том случају обично је довољан третман са локалном примјеном антибиотске масти. У изузетним случајевима, када се инфекција јаче шири, орално се даје антибиотик и импетиго јењава за неколико дана - закључује дерматолог.

Нема много начина да се спријечи инфекција и појава импетига, осим евентуалног издвајања обољелог дјетета из групе, јер се инфекција шири директним контактом. Ширењу и развоју бактерија погодују топлота и влага, као и огреботине или иритације на кожи лица, јер бактерије лакше уђу у кожу. Мања деца и она са ослабљеним имунитетом чешће подлежу инфекцији, али то није правило.